25. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Terje Pihl: Kui kallis on hea idee?

Eesti Reklaamiagentuuride Liidu juhatuse liige (DER Tank) kirjutas Äripäevale saadetud arvamusloos Eesti telereklaami taseme, vaatenurga ning efektiivsuse teemal.

Kuldmunade jagamise aegu tuleb ikka tavapärasest rohkem kirglikke sõnavõtte Eesti telereklaami taseme, vaatenurga ning efektiivsuse teemal. Kes kritiseerib valdavat talupojahuumorit, kes arvab, et jääb esteetikast puudu ning kes väidab, et reklaamitegijad lausa irvitavad tarbijate üle.

Ühed tümitavad agentuure teised tellijaid. Kuulda on ka tavapäraseid selgitusi, et Eesti ongi nii väike, raha ei ole ja midagi ei saagi siin porilombis teha. Ning tagatipuks, et üleüldse Kuldmuna, mis kogu selle diskussiooni tekitas, on üks mõttetu üritus. Õhatakse ikka maailmataseme ja Cannes’i reklaamifestivali poole. Tõepoolest, peeglisse vaatamine ei pruugigi alati nii meeldiv olla.

Uurimaks mõlema poole esindajate vaateid lasi Eesti Reklaamiagentuuride Liit selle aasta Kuldmuna konkursi ettevalmistamise käigus korraldada väikese uuringu  (võimalik tutvuda www.kuldmuna.ee). Sellest tuli välja muidugi, et nii ettevõtete kui agnetuuride esindajad peavad lähitulevikus oluliseks, et nende loovkommunikatsiooni lahendused, olgu need siis reklaamid, PR-projektid, disainilahendused, üritused vmt, oleksid tasemel ja ka rahvusvahelisel tasandil märgatavad ja suutelised konkurssidelt kõrgeid autasusid koju tooma.  Mis neid siis täna takistab? Kas raha? Enamikel juhtudel vastasid tellijad, et puudu jääb originaalsetest ideedest, oskustest ja teadmistest. Agentuuride esindajate hinnangul piirab arengut mitte niiväga ideede vähesus kui tellijapoolne vähene ambitsioonikus.

Vähene riskivalmidusIdeid, oskusi ja teadmisi on loovkommunikatsiooni valdkonnas võimalik ammutada ennekõike julge katsetamise kaudu. Soovimatus riskida on üks koht, kus saavutustele takistus ette pannakse.  Isegi pooled agentuuride esindajatest tunnistasid uuringu käigus oma töid riskivabadeks. Sageli jääb agentuuridel puudu julgusest oma ideede ja veendumuste eest piisavalt seista. Ning kliendil tuleb äririski hirmu ees puudu julgusest neid ideid ellu saata.Kui palju oskavad ja suudavad nii kliendid kui agentuurid tegelikult tulla välja oma igapäeva rattast ning korraks peatuda ja mõelda tagasi, mida ja miks nad üldse teevad? Mida, milleks ja kellele toodetakse või pakutakse? Mis oli algselt selle ettevõtte tuum ja brändi DNA? Kas see on muutuvas maailmas arenenud? Kas see kehtib veel? Sellest küsimusest ei näri ettevõtte turundusjuht või spetsialist läbi üksi. Vähestel agentuuridel on piisavalt südikust, väärikust, teadmisi ja oskusi et jõuda kliendi viimase korruse uksest sisse ning ühiselt oma tegevus läbi mõtestada ning väärtustada. Vähesed ettevõtted tulevad selle peale, et sellist teenust iseseisvalt tellida. Ehitada vundamenti koos üles pilpamajade asemel. Raske on jooksvast ärategemise rattast väljuda.

Seega ka algselt sobivat sisu ja vormi omanud ideest loputatakse sageli tellija ja agentuuri poolse töö viimistlemise käigus välja viimanegi maitse. Kui palju üldse tegelikult tunnustatakse loovenergia võimet muuta äri ning luua reaalset väärtust? Kas mitte ei mõtestata liiga sageli kogu reklaamivaldkonda kui müügiinfole mõne nalja külge pookimist?Ettevõtte juhtkonna kaasatus

Huvitaval kombel ei pidanud ükski vastaja hea töö tegemiseks vajalikuks vaid suurt projektieelarvet. Kindlasti on raha panustamine ülimalt oluline. Tasub läheneda ambitsioonikamalt ning mõelda turunduseelarvele kui investeeringule, mitte kulureale. Aga vaid sellest tõesti ei piisa. Lõppkokkuvõttes kliendi ja agentuuri koostööst ning usaldusest sündiv sünergia koos heade ideedega maksavad. Vaid koos pühendumisest ning teineteise väärtustamisest ja respektist saavad sündida väärtust loovad ideed ja kommunikatsioon. Minu üleskutse just ettevõtetele on  - olge ambitsioonikamad ja  võtke  ette see mõttepaus ning analüüs – ehk niiöelda röntgen oma ettevõttele ja brändile. Ja tehke seda koos heade ekspertidega.

Järgmine põlvkond. Kevadealgul korraldatud noortekonkursi võitjad saadetakse Cannes’i festivalile õppima ning samuti stardib suvel praktikantidest koosnev reklaamiagentuur. Seega on algus tehtud, et järgmisel põlvkonnal oleks stardipagas suurem ning tee siledam.

Eesti reklaamitööstus on ajaloolistel põhjustel ka väga noor. Puuduvad pikad traditsioonid ja süsteemid ja meetodid – ehk paljud meie murede põhjused peituvad ka seal. Heameel on näha, et parema tuleviku nimel on agentuurid võimelised ka edasiviivaks koostööks ja arenguks. Hea näitena on uue põlvkonna järelkasvuks ja talentide leidmiseks ning arendamiseks The Division, Der Tank, Age McCann, OrangeTime, Initiative ja Pingpong Marketing loonud noorte reklaamiklubi V24 www.v24.ee

Autor: Pihl Terje

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757