Autor: Merle Kangur • 18. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutikas veebišoppaja uurib kaupmehe tausta

Kuigi internetis ostlemine on muutunud tormilise kiirusega osaks argipäevast, tuleb mugavuse ja turvalisuse tagamiseks kinni pidada mõnest lihtsast põhimõttest.

Läinud aastal registreeris ennast Eestis Majandustegevuse registris e-kaubanduse vallas tegevaks 781 ettevõtet. See on väga tervitatav trend. Võrreldes tavakaubandusega on e-pood enamasti võimalik püsti panna madalate kuludega. Lisanduvate uute veebipoodidega avaneb tavakasutajatele üha laiem valik koos võimalusega kaupa mugavalt, kasvõi öösel metsast tellida, mis omakorda elavdab majandust tervikuna.

Igasuguse kiire arenguga käivad paraku kaasas kasvuraskused. E-kaubanduses on üheks selliseks mõnede e-kauplejate usaldusväärsus ning kiiret edu taga ajavate ettevõtete toimetamine turul, mille puhul ei saa alati olla lõpuni veendunud, kas kaup tarnitakse õigeaegselt või kas see üldse pärale jõuab. Õnneks on ausate kauplejate ära tundmine lihtne.

Kui e-kaubandus on sinu jaoks uus, siis esimene samm olgu oma õiguste selgeks tegemine. Parima info sel teemal leiad Tarbijakaitseameti kodulehelt. Ostmisel pööra eriliselt tähelepanu tagastustingimuste ning „raha tagasi garantii“ olemasolule.

Et sarnaselt tavakaubandusele teeb ka e-kaubanduses ostuotsuse tarbija, soovitame ostjatel jälgida täie tähelepanuga veebipoe ja internetikaupleja tausta.

Korrektselt tegutseva e-poe kodulehel peavad olema toodud kauba tagastus-ja garantiitingimused ning ettevõtja kontaktid (äriregistri nr, kontakttelefon, klienditeeninduse kellaajad, firma juriidiline aadress jne). Tasuks uurida ettevõtte ja müüja tausta nii guugeldades kui äriregistri andmebaasidest. Viimane annab teadmise ka müüja seadusekuulekuse ja maksekäitumise kohta.

Viimasel ajal on väga levinud erinevates ostukeskkondades ja suhtlusportaalides eraisikutest kauplejate tegevus, mis jätab mulje justkui tegutseks ettevõte. Nende hulgas on paraku palju sellist kontingenti, kes ei kipu täitma ei tarbijate õigusi ega teisi seadustest tulenevaid kohustusi. Tarbijatele peaks olema ohusignaaliks juba see, kui kauba eest tasutav ettemaks palutakse kanda eraisiku kontole.

E-kaubanduse arengu ja usaldusväärsuse eest seisab hea Eesti E-kaubanduse Liit. Konkreetse kaupmehe kuulumist liitu saad näha Liidu liikmete nimekirjast. Need kaupmehed on alla kirjutanud reale eeskirjadele, mis lähevad kaugemale seadustega kehtestatust.

Liit väljastab korrektselt kauplevatele e-poodidele kvaliteedimärgist Turvaline Ostukoht. Märgist saavad  taotleda e-poed, mis on vähemalt aasta tegutsenud ning olnud Eesti E-kaubanduse Liidu liikmed. Selle aja jooksul me jälgime oma liikmete tegevust nii koostöös Tarbijakaitseametiga kui ka maksude tasumist ja finantskäitumist.

E-kaubandus ei erine põhimõtteliselt traditsioonilisest kaubandusest, kuid et internetist ostes on tegemist sidevahendi abil sooritatud tehinguga on tarbija õigused mõnevõrra suuremad kui tavapoest ostlemisel. Seda loomulikult vaid juhul, kui müüja järgib seadusi. Pettumuse osaliseks võib saada igal pool, kuid tarbija saab ennast kaitsta eristades usaldusväärset kaupmeest ebausaldusväärsest. Nüüd jääb üle vaid õppida interneti mõistes kahtlast müügiputkat väärikast kauplejast eristama.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757