Autor: Heikki Sal-Saller • 1. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas meedia abil saab turgu võita?

Ettevõtte maine parendamiseks ja hoidmiseks tuleb teda pidevalt pildil hoida, mida saab teha meedia vaatenurgast vähemalt kolme huvipakkuva aspekti kaudu.

Täna hõlmab meedia klassikaliselt nii paber- kui ka online ajakirjandust, raadiot, televisiooni ning lõpuks ka kõike seda, mis arvutiekraani vahendusel inimesteni jõuab.

Kõik ei ole ajakirjandus, kuid kommunikatsiooniks on need kanalid kahtlemata olulised. Näiteks kaubandusettevõtete veebid, sotsiaalmeedia, blogid, foorumid, kaupade-teenuste tutvustus- ja hindamisportaalid, otsingumootorite tulemused, ka nutitelefoni äppid jne.

Kuna ajakirjandus kogu kaubandusettevõtte kohta käivast infost huvitatud ei ole, on mõistlik jagada kommunikatsioon sihtauditooriumist lähtudes mitmesse kanalisse.

Kaubandusettevõttel on meedia vaatenurgast vähemalt kolm huvipakkuvat aspekti: pakutavad kaubad, seal töötavad inimesed ja kaubandusettevõte ise.

Pakutavatest kaupadest saab teha ajakirjanduslikke uudiseid, kui tegemist on tõepoolest uute toodetega. Tehnilise poole pealt on kindlasti vaja häid tootefotosid, mis peaksid erinema klantsidest reklaamfotodest. Sotsiaalmeedias saab kaupadele korraldada tutvustusi ja turundussuunitlusega atraktiivseid mänge. Kui ettevõttel on ressursse, tasub kaaluda blogi pidamist, kuid see peab olema väga sisukas ja kvalitatiivsete hinnangute vaba, et inimesed seda tõepoolest lugeda sooviksid.

Ettevõtte inimestest saab ajakirjanduse abiga kujundada arvamusliidrid ja oma valdkonna tunnustatud spetsid. Kaubandusettevõtte juht räägib ettevõtte heast käekäigust ja turu trendidest, spetsialistid aga haaravalt ja asjalikult toodetest ja nende kasutamisest. Suur abi on nõuandelugudest lehtede tarbijarubriikides ja ajakirjades, YouTubes, samuti ajakirjanikele korraldatud atraktiivsetest tooteesitlustest.

Ettevõtte maine parendamiseks ja hoidmiseks tuleb teda ülalkirjeldatud moodustega pildil hoida.  Kasulik on rääkida ajakirjanduses korporatiivinfona ettevõtte positiivsetest majandustulemustest ja kavatsustest lähiajal.

Valmisolek kriisideks on samuti vajalik, sest kaubanduses tuleb neid ikka ette. Igal tõsisel kaubandusettevõttel võiks olla oma traditsiooniline aktsioon, näiteks midagi corporate social responsibility rubriigist.

Kõiki kirjeldatud tegevusi saab ettevõte ise läbi viia või paluda appi kommunikatsioonikonsultandi – kas ideede genereerimiseks või ka abistama läbi viimisel.

Meediaga suhtlemise plussid

Info andmine esmaallikastJuhtide tuntuse ja arvamusliidri rolli saavutamineOlulise sõnumi võimendamineEsimesena sõna saaja loob trendiFirma tuntuse saavutamineTuntud firmal ei löö ühekordne libastumine jalgu alt

Meediaga suhtlemise miinused

Halvad uudised juhiga avalikkuse luubi allHalvad uudised kaubandusettevõttega avalikkuse luubi allNegatiivse info pikaajaline mõjuTüdimus ja stress pidevast avalikkuse tähelepanustUut meediasolijat lööb negatiivne info valusamaltVõtab liiga palju aega

Täpsemalt, kuidas meediaga suhelda saab kuulata 10. aprillil toimuval Kaubanduse klubis Äripäevas "Kuidas pääseda meediasse?". Veel on võimalik registreerida klubisse SIIT.

Klubis annavad praktilisi näpunäiteid Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel, Saku õlletehase kommunikatsioonijuht Kristiina Tamberg ja kommunikatsiooniettevõtte InNomine konsultant Heikki Sal-Saller. Vaata täpset kava SIIT.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757