Autor: Andrus Põld • 11. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tunnusta oma töötajaid ja hoia neid

Abc Supermarketsi juhatuse liige Andrus Põld räägib, kuidas nad on hakkama saanud tänases tööjõu raskes olukorras, kus töötajaid ei motiveeri tavapärane pakett: palk pluss soodustused, vaid oodatakse ka midagi hingele.

Tänapäeva klienditeeninduse standard on muutunud, enam ei oota klient poes käies vaid viisakat teenindust, vaid soovib meeldejäävat ostuelamust. Sama kehtib ka teenindajate kohta. Töötajad ei soovi üksnes tavapärast paketti - palk pluss soodustused, vaid ka midagi hingele. Abc Supermarkets püüab töötajaid kohelda kui sõpru, mistõttu mõtleme pidevalt, mis on see, mis tooks töötaja iga päev rõõmuga tööle ning hoiaks suhted omavahel head.

Hommikul heatujulisena tööle tulekuks on kindlasti üheks motivaatoriks kokkuhoidev meeskond. Meie paljud poed on väiksed ning seetõttu on ka töökaaslasi vähem kui suuremas poes. Väikesel koosseisul on mitmeid suuri eeliseid: personaalsem suhtlus, kaupluse juht teab, kes tema meeskonnas töötavad ning mis on tema töötajate jaoks oluline. Juht leiab rohkem aega oma inimeste jaoks, et küsida „Kuidas läheb?“ ja kellegi haigestumise või muu teguri tõttu on lihtsam ka töögraafikute ümber tegemisel leida kiiremaid kompromisse, sest suhtluse osapooli on vähem. Kui inimesed, kellega igapäevaselt koos töötada meeldivad, siis on kindel see, et niisama tööd vahetama ei hakata. Tihti on määravaks just esmased kogemused ja emotsioonid uues kollektiivis. Rõõm on tõdeda, et meie hulgas on palju neid, kelle tööstaaž on juba kahekohaline number ning just ustavad ja lojaalsed töötajad on kindlasti meie ettevõtte tugevuseks. Neile kes on meie juures töötanud vähemalt kolm aastat, lisanduvad täiendavad puhkepäevad staazipuhkusena. Mida pikem on staaž, seda kauem saab töötaja puhata.

SuperRahvale midagi uut ja põnevat

Kutsume oma meeskonda omavahel hellitavalt SuperRahvaks, sest meie inimesed on just sellist tiitlit väärt. Igal aastal proovime töötajatele mõelda midagi uut ja põnevat, et tuua nende tööellu vaheldust. Need emotsioonid, mis koos tegemisest saadakse, on võimsad, laevad akusid ja tugevdavad töötajate vahelist sidet.

Andrus Põllu lihtsad soovitused, kuidas hoida naeratus töötaja näol

•Märka ja tunnusta panust ja pingutust vääriliselt

•Väärtusta puhkuse olulisust

•Paku töötajatele positiivseid emotsioone

Abc Supermarketsis toimub igal aastal ürituste sari nimega TeamPower (meeskonna jõud – toim), mille raames tuleb lahendada erinevaid meeskondlikke ülesandeid. Näiteks: Mölkky võistlused, lumelogo meisterdamised, fotojaht, ühismatkad jms. Kuna Abc Supermarkets kuulub Abc Grupi alla siis on kõik oodatud osa võtma ka grupiülestest ettevõtmistest. Näiteks igal aastal kohtuvad meie ettevõtted kostümeeritult bowlingurajal, sel sügisel võtsime mõõtu mobiilses orienteerumises ja palju muud.

Tervis on meie suurim vara ja kaks korda aastas pöörame sellele suuremat tähelepanu tervisenädala raames. Sügisel toimunud tervisenädalal oli teemaks suitsetamise kahjulikkus ja suitsetamisest loobumine, kus anti mitmeid praktilisi näpunäiteid. Talvel on aga populaarseks muutunud talisuplus, kus julgemad SuperRahva esindajad käivad ennast külmas merevees üheskoos karastamas. Koos tegemine annab palju rohkem julgust, häid emotsioone, mida teistega jagada ja rõõmsaid mälestusi.

Nobenäpud ja Superkangelased

Meie SuperRahva seas on ka eritiitlitega pärjatud Nobenäpud ja Superkangelased. Kord aastas valime välja kaupluste Nobenäpud ehk kiireimad ja tähelepanelikumad teenindajad. Toome võistlusesse igapäevased ülesanded, kuid lisame tsipake vürtsi pannes kauba hulka praagi või mängime eriti pretensioonikaid kliente. Nobedamad saavad ära märgitud ja auhinnatud ning võistlus tekitab töötajates alati palju elevust.

Iga aasta lõpetame Superkangelaste valikuga: valime enda kolleegide seast kõige tublimad ja silmapaistvamad töötajad ning premeerime neid aasta parimate tänuüritusel. Märkame oma töötajate panust ja pingutust ning soovime, et ka nemad sellest osa saaksid.

Tõeline väärtus on head kolleegid

Töö ja eraelu peab tasakaalus olema ning tööle on mõnus rõõmuga tulla, kui vaim ja keha on virged ja puhanud. Positiivsed elamused lisavad töötajatele aga veelgi enam entusiasmi oma tööd hästi teha. Rääkides elamustest, siis 2018. aastal lisandus meie ettevõtte elamuste pagasisse Aasta Superloos, mille peaauhinnaks on 2000 eurot reisiraha. Selle saab võitja kulutada vastavalt oma soovidele ja talle antakse nädal tasustatud lisapuhkust. Lisaks loosime välja SPA pakette ja elamuskinkekaarte, ikka selleks, et töötajatel oleks rohkem rõõmu väljaspool tööaega. Aasta Superloosiga hakkame oma töötajaid rõõmustama edaspidi igal aastal jõulueelsel ajal.

Meie väiksemad kollektiivid soosivad ka töökaaslaste omavahelist suhtlust vabal ajal ning pikaajaliste usalduslike suhete tekkimist. Omavahel ei olda lihtsalt kolleegid, vaid töökaaslastest on saanud sõbrad ja see on tõeline väärtus. Kui Superloosi info välja läks, siis saime tagasisidena küsimuse: „Kui ma võidan, kas tohin terve meeskonnaga minna?“ – see lause räägib juba enda eest.

Oleme õnnelikud, et meie inimesed on tõesti Meie Inimesed, SuperRahvas ja Superkangelased, kes teavad üksteist nägu ja nimepidi ning nad on oodatud ja vajatud. Meie töötajad on ka meie sõbrad.

Abc Supermarketsi ketti kuuluvad Solarise Toidupood, Delice Toidupoed ja Comarketi kauplused.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757