20. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaheseinad alkoholi müügialal on kaupmeestele koormavaks

Foto: Raul Mee
Kaupmeeste Liit on seisukohal, et alkoholi müügiala eraldamine läbipaistmatute vaheseintega ei piira alkoholi kättesaadavust vaid asetab jaekaupmehe koormavasse olukorda.

Sotsiaalministeerium tutvustas 19. oktoobril alkoholiseaduse muutmise seaduse eelnõud, kus ühe abinõuna on kirjas nõue piirata alkoholi müügiala vaheseintega. Eesti Kaupmeeste Liit on seisukohal, et see ei too kaasa muudatusi alkoholi kättesaadavuses ehk ei lahenda tegelikku probleemi. Liit peab alkoholi tarbimise vähendamist ühiskonnas väga oluliseks teemaks ning toetab kindlasti antud eesmärgi saavutamiseks mõistlike meetmete kasutuselevõttu.

Alkoholi müügiala eraldamine läbipaistmatute vaheseintega ei piira otseselt alkoholi kättesaadavust, kuid asetab ühe osa müügiahelast (jaekaupmehe) väga koormavasse olukorda ning lisab kogu tarneahelasse uued kuluartiklid, mis lõpuks hakkavad paratamatult väljenduma ka enamlevinud toidukaupade hindades ehk see seab otsese koorma ka tarbijale. Seetõttu leiame, et antud meede on ebaproportsionaalselt koormav võrreldes saavutatava võimaliku efektiga. Vastavalt kaupluste suurusele ja arvule võib ühe jaeketi investeeringute mahuks antud nõude täitmisel kujuneda  kümnetest tuhandetest kuni 2-3 miljoni euroni. Kindlasti ei ole selline koormus jõukohane väikekaupmeestele ning see võib maapiirkondades kaasa tuua lisaks pangakontorite kinnipanekule ka kaupluste uste sulgemise.

Kaupmeeste Liit ei pea vajalikuks kehtestada nõue piirata alkoholi müügiala vaheseintega, vaid näeb mõistlikuna täpsustada meedet: lubada alkoholi müüki jaekauplustes vaid eraldi müügialal ja/või müüjaga teenindusletist.

Lisaks on Kaupmeeste Liit  seisukohal, et eelnõus toodud nõue peatada alkoholi müük tanklakauplustes ei ole õigustatud, kuna tanklakauplused ei erine otseselt tankla vahetus läheduses asuvatest toidukauplustest, mistõttu ei muuda see piirang alkoholi üldist kättesaadavust. Samas toetame igati eelnõus toodud seisukohta, et alkohoolsed joogid ei oleks kättesaadavad alaealistele. Seetõttu seisavad kaupmehed selle eest, et tehtaks koostööd kõigi osapooltega, tõhustamaks alkohoolsete jookide müügil isikuttõendava dokumendi küsimist.

Liit peab oluliseks, et alkoholipoliitika kujundamisel ja elluviimisel tähtsustataks valitsuse poolt lisaks uute regulatiivsete instrumentide (keeldude ja piirangute) tutvustamisele ka teisi meetmeid, mis edendaksid kodanike kvaliteetse, mõtestatud  ja aktiivse vabaaja veetmist ning alkoholitarbimise ennetamist laiemalt.

Autor: Marika Merilai, Kaupmeeste Liidu nõunik

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757