IKEA kasvustrateegia

IKEA
IKEA

IKEA on aastate jooksul üles ehitanud väljapaistva lojaalsusprogrammi lahenduse. Vaid mõned üksikud ettevõtted suudavad samasugust edu ette näidata. IKEA on Rootsi mööbli tootmise ettevõte, mis asutati 1943. Erply tegevjuht Kristjan Hiiemaa kirjutab IKEA kasvustrateegiast, mis tõi ettevõttele edu.

Ettevõte kasutab strateegiliselt toodete hindade pidevat vähendamist, et kasvada. Selline lähenemine sai talle stiiliks ning see muutis IKEA kasvu kadestamisväärseks. Enne uute projektidega alustamist soovib IKEA teada saada täpseid tootmiskulusid. Nad suudavad hoida toodete hinda madalal ning kvaliteedi kõrgel tänu madalatele tootmiskuludele.

Ta tahtis pakkuda tarbijatele sama kvaliteetset kaupa, kuid madalamate hindadega. Kuidas sai see võimalikuks? Ettevõtte uuris ning tegi endale selgeks, mis komponendid olid lisatud tootmiskuludele ning elimineeris kõik ebavajalikud elemendid.

Seejärel investeeris IKEA 100% enda säästudest põhitegevuse arendusse. See investeering aitas jätkusuutlikult tagada madalamad toodete hinnad. Siinkohal väärib märkimist, et tavaliselt investeerivad ettevõtted enda põhitegevusse maksimaalselt 25% säästudest.

Vaatamata majanduslangusele aitas see strateegia stabiliseerida IKEA marginali kasvu. Ettevõte säilitas umbes 10 protsendilise aastase kasvu ja seda kuni tänase päevani. Enne ülemaailmset majanduslangust nautis IKEA igati kasumlikku kasvu peaaegu kõikidel turgudel, kus ta tegutses.

Majanduslanguse tulemusena on ettevõte suutnud säilitada inimestele suunatud kultuuri ning muutnud enda tooted klientidele taskukohasteks.

Et hinna vähendamise strateegia oleks jätkusuutlik, siis tuli IKEA välja nelja punktilise plaaniga:

  1. Esimene plaan oli hoida oma vajadustest lähtuvad omadusi samamoodi, kui arendatakse uusi kauplusi.
  2. Ettevõte tõmbas koomale suure osa tegevuskuludest. Teise plaanipunkti tagajärel suurenevad tootmismahud. See tagas tootmiskulude ja tooraine kulude vähenemise
  3. Seejärel töötas ettevõte välja tõhusama tarneahela käitumisjuhendi.
  4. Lõpuks kaasati otsuste tegemisse rohkem töötajaid, et lahendada kiiremini ja paremini klientide probleemid. Olemasolevatel ja uutel töötajatel ei olnud keeruline omaks võtta ettevõtte uus kasvustrateegia, kuna ettevõtte kultuur oli juba kokkuhoidlik.

Hinna alandamise strateegia oleks olnud ebaefektiivne, kui IKEA tooted ei oleks vastanud klientide vajadustele.

Enamik kliente ei osta tooteid, kui neil ei ole neid tarvis, isegi madala hinnaga. Ettevõte suhtleb oma klientidega, et teada saada nende eelistused ning see on väga tähtis sisend toodete kavandamisel.

Osale arutelus

  • Kristjan Hiiemaa, Erply tegevjuht

    Kristjan Hiiemaa, Erply tegevjuht

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara