20. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Head töösuhted algavad usaldusväärsest juhist

EBSi juhtimisprofessor Ruth Alas
Foto: erakogu
Et saavutada häid töösuhteid, peaks juht olema töötajate silmis usaldusväärne, kirjutab EBSi juhtimisprofessor Ruth Alas.

Usaldusväärsuse saavutamine eeldab häid tööalaseid oskusi, et juhi otsuseid saaks usaldada.

Teine oluline komponent on sõnade ja tegude ühtsus: usaldusväärne juht seisab kõigi huvigruppide huvide eest, suheldes kõigiga avalikult, varjamata eri gruppidele antud lubadusi teiste eest.

Viimaks eeldab see teiste huvide enda huvidest kõrgemale seadmist. See nõuab suurt vaprust, kuid tasub pikas perspektiivis ära. Usalduse ärateeninud juht on alluvatele eeskujuks muudatuste elluviimisel. Saavad tekkida entusiastlikud töögrupid, kus keskendutakse kaugematele tulevikueesmärkidele.

Tegelikkus kohati valus

Organisatsioonid saavutavad kõige paremaid tulemusi, kui paindlikkuse ja kontrolli vahel valitseb tasakaal ning kumbki ei domineeri. Tegelikkuses jääb paraku mulje, et osas meie organisatsioonides on kontroll ületanud mõistlikkuse piiri ja paindlikkus ei küüni enam kasvu tagamiseks vajalikule tasemele. Üha enam tuleb ette olukordi, kus inimeste tööd ei hinnata tegelike tulemuste järgi, vaid loeb see, kui palju ümmargust juttu sisaldavaid dokumente ja aruandeid keegi on tekitada suutnud. On asutusi, kes saadavad taotleja tagasi ainult sellepärast, et projekti mõnel leheküljel puudub leheküljenumber.

Lähtudes kontrollimehhanismide väljatöötamisel sellisest töötajatesse suhtumisest, et neid ei saa usaldada, lisatakse kontrollile kontrolli, töötatakse välja aina uusi aruandevorme ja protseduure. Nii kaotame oma väikesele riigile omase paindlikkuse ja võime kiirelt turu muutustele reageerida, mis omakorda viib konkurentsieelise kaotamiseni. Usaldusele üles ehitatud ja töötajate arengule suunatud töökeskkond aitab kaasa töötajate suurema lojaalsuse saavutamisele, mis omakorda viib väiksema personalivoolavuse ja organisatsiooni maine paranemiseni. Selline lähenemine on paljudel organisatsioonidel aidanud ka raskel ajal püsima jääda.

Allikas: Äripäev

Autor: Ruth Alas, EBSi juhtimisprofessor

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757