Autor: Triin Kutberg • 8. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigi alkopoliitika soosib salaviina

Alkoholitootjate ja maaletoojate liidu tegevjuht Triin Kutberg
Foto: erakogu
Aktsiisisõltuvuses riik peaks senisest enam pingutama, et ohjeldada illegaalset alkoholikaubandust, kirjutab Eesti Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu juht Triin Kutberg.

Läti piirikaubanduse jätkuv kasv nullib pingutused kättesaadavuse piiramiseks ning hoopis suurendab alkoholi kättesaadavust Eestis. Paljudel on kodus isiklik alkoholiladu, suurenemas on Lätist pärit alkoholi edasimüük Eestis. Alkotaksod, alkolaenutus, avalikud reklaamid väljamõeldud ladude tühjendusmüükidest jne. Legaalne alkohol muutub edasimüügil illegaalse turu osaks.Alates 19. jaanuarist lisandus alkoholiseadusesse paragrahv, mis lubab kontrollostu illegaalse alkoholimüügiga võitlemiseks. Nii võib „alkolaenu“ kliendiks lähiajal saada ka ametnik. See on teoreetiline võimalus, mille kasutamine sõltub tahtest suunata turujärelevalvesse rohkem avalikku ressurssi.

Seni on riik soovinud alkoholipoliitikat reguleerida n-ö tasuta. Kuivõrd oleme olukorras, kus veerand eestimaalaste kange alkoholi tarbimisest pärineb lõunapiiri tagant, tuleb varasemast enam pingutada selle nimel, et illegaalsed edasimüügivõrgustikud tegutseda ei saaks.Kui must turg ajab oma kombitsaid üha uljamalt laiali, jõudes naksakamate abil välja juba Soomeni, tõmbub legaalne turg nii põhjast kui ka lõunast kokku. Oleme sedavõrd suures languses, et kõigile (legaalsetele) tegijatele ruumi ei jätku. Olukorda ilmestab Remedia ainuosaluse omandamine Amber Distribution Groupi poolt. Remedia osaluse müük on väikeettevõtjat kurnava aktsiisipoliitika tulemus ning julgen prognoosida, et selle tehinguga muutused alkoholiturul ei piirdu.Muu hulgas põhjustavad aktsiisitõusud etteoste, mis tähendab, et vahetult enne aktsiisitõuse müüakse ühe kuuga sama palju alkoholi kui järgmise seitsme kuuga kokku.Hukutav aktsiisisõltuvus2017 oli erakordne aasta, sest kunagi varem ei ole tõstetud aktsiisi niivõrd suures mahus, ent ometi oli see esimene aasta, kus aktsiisi laekus eelnevast aastast vähem. Alkoholiaktsiisi on lihtne tõsta, sest loosungiks on tervise parandamine. Irooniline, ent valitsuse aktsiisisõltuvus tundub olevat suurem kui eestlaste alkoholilembus.See on olukord, millega peab ettevõtja kõrval kohanema ka riik. Tuleb hakkama saada kahaneva aktsiisituluga, kuid sellega koos ka üha agressiivsemalt vohava illegaalse turu ja raskemini kontrollitava tarbimisega.Allikas: Äripäev

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757