(Sisuturundus) Jaekaubandus – kas valida jäik või paindlik laoarvestuse meetod?

Kaalutud keskmine kui lihtsamini hallatav meetod jaekaubanduses, on enam levinud kui FiFO, sest võimaldab lihtsustatud laoliikumist ning kiire jaemüügi puhul üliolulist miinusesse müüki.

Kaalutud keskmise puhul arvutatakse iga sissetuleku juures uus laohind kogu kaubale - nii eelnenud laojäägile, kui uuele partiile. FiFo (First in First out – ehk mis tuleb esimesena sisse, peab esimesena ka välja minema) puhul peetakse arvestust partiide lõikes. Kuigi kuvatakse ka keskmist hinda, siis reaalsuses liigub kaup vastavalt konkreetse partii hinnale.

Restoranides ja toitlustusasutustes tekib sageli olukord, kus saabunud kaup müüakse maha enne, kui saateleht kinnitatakse ja kaup lattu arvele võetakse. CompuCash kassasüsteem suudab hiljem teha ümberarvutusi nii koguses kui hinnas ja seda ka olukorras, kus saatelehel olev hind erineb sellest, millega kaup tegelikult maha müüdi.

FiFo on võrreldes kaalutud keskmisega jäigem ning partiide arvestus näeb ette, et kõik partiid tuleb ära müüa või kasutusse võtta lattu saabumise järjekorras. Tüüpilise FiFo-l põhineva laoarvestuse nõrkus on, et see ei luba suurt dünaamikat, eeldades konkreetset tegevuste järjekorda, mille tõttu ei saa süsteem lubada ka miinusesse minevat müüki.

Ektaco klient, suur Läti jaekett, kes opereerib mitmekümne müügikohaga üle kogu riigi, soovis oma kassa- ja laotarkvarasüsteemi välja vahetada CompuCash kassasüsteemi vastu. Kuigi neile oleks paremini sobinud kaalutud keskmisel põhineva süsteemi kasutamine, ei luba Läti seadused laoarvestuse printsiipi keset majandusaastat vahetada. See tähendas, et vaja oli luua erilahendus, säilitades kohustuslik FiFo ning võimaldades samal ajal suuremat dünaamikat.

„Meie lahendus oli see, et kõik miinusesse minevad müügitehingud koguti puhvrisse ja töödeldi seal tagant järele,“ selgitas Ektaco AS kassasüsteemide ärisuunajuht Martin Laur. Kui süsteem valmis sai, selgus, et ettevõte vajab veelgi suuremat dünaamikat lao saatelehtede juures. „Selgus, et mõnikord on neil vajadus krediteerida dokumente, mis olid jõudnud juba partiiarvestusest välja liikuda. Näiteks oli dokumendis vale hind, kuid see selgus alles hiljem,“ selgitas ta ja lisas: „jaemüügi eripärast tulenevalt esines ka olukordi, kus krediteeritavat kaupa enam laos polnud.“ FiFo käitub sellises olukorras jäigalt, eeldades, et kõik vajalikud toimingud ja muudatused tehakse alati vaid viimase partiiga.

„Kuna meie jaoks on kasutusmugavus kõige olulisem, tegime oma kliendile dünaamika, mis võimaldab FiFo süsteeme arvestada sama paindlikult, nagu olime kogenud kaalutud keskmise juures,“ selgitas Laur. Ta märkis, et see oli neile keeruline pähkel, kuid nad suutsid lahenduse leida. Ektaco Läti klient jäi loodud paindliku süsteemiga sedavõrd rahule, öeldes, et tema arvates on kasutusmugavust arvestades tegemist lausa perfektse süsteemiga. Nüüd saame suure dünaamikaga FiFo laoarvestust pakkuda kõikidele meie CompuCash’i klientidele.

Sisuturundus (ST) on oma kauba, teenuse või firma tutvustamine huvitavate lugude jutustamise kaudu. Vormilt sarnaneb ST kvaliteetsele meediale, mistõttu on väga oluline, et ST oleks lugeja või vaataja jaoks ühemõtteliselt eristatud. ST on uudne ja moodne turundusviis, mille puhul jagatakse klientidega ka infot, mis varem jäi vaid siseringi teada. ST teenib alati tellija turunduslikke eesmärke.

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara