14. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduainetaara standardiseerimine annaks miljoneid eurosid kokkuhoidu

Toiduainete tarneahela suureks probleemiks on standardiseerimata taara ehk erimõõtudes ja materjalidest kastid, millega toiduaineid tööstustest kauplustesse viiakse. Uuringute kohaselt jääks kolmes Balti riigis toiduaine transpordikastide standardiseerimisel sõidukitel aastas sõitmata 24 miljonit kilomeetrit ning prügilates väheneks kartongpakendite arv 7000 tonni võrra.

„Standardiseerimine hoiaks kokku mitte ainult tööstuste ja jaemüüjate kulusid, vaid ka muudaks meie õhu puhtamaks ning säästaks teid, mis on kasulik nii inimestele kui ka riigile,“ selgitab innovatiivsete plastikkastide süsteemi arendava OÜ Bepco juhatuse liige Margus Ärm, lisades, et täna on Baltikumi turul kasutusel ühtekokku 120 erinevat mõõtu, värvi ja suurust toiduainekaste, mis kokku ega üksteise sisse ei käi. See omakorda tingib asjaolu, et kui tööstuses on kulu pakendile 0,2-0,5% toote omahinnast, siis logistika, transport, laoteenus ning taara kogumine moodustavad jaekaubanduse kuludest juba umbes 50%. Ja selle vahe maksab kinni tarbija.

Olukorra muutmiseks otsustas Bepco viis aastat tagasi hakata arendama kaste, millega on  võimalik  efektiivselt tarnida poodi 90% kõikidest müüdavatest toidukaupadest. Kolm aastat hiljem jõuti tulemuseni ning täna kasutavad juba paljud Baltikumi tööstused ja kauplused nende spetsiaalseid kaste, mis käivad omavahel kokku ja tühjalt üksteise sisse, andes senise taaraga võrreldes suure kokkuhoiu. Samal ajal ühtivad ühtse standardi järgi toodetud kastid ka euroaluse mõõtudega ning on varustatud RFID ribakoodiga, mis võimaldab automatiseerida kastide ladustamist ning annab reaalajas teavet kastide saldode, liikumiste ja vahe kohta.

2014. aastal võitis Bepco kastisüsteem auhinnalise koha konkursil „Aasta Logistikategu“, sest uudne süsteem on keskkonnasõbralik: kastid on korduvkasutavad ja vähendavad märkimisväärselt niinimetatud õhuvedu. Seejuures ei ole Becpo eesmärk olla enda väljatöötatud kastide tootmise monopol, vaid nende joonised on kodulehelt saadaval kõigile huvilistele.

„Selge on see, et mida rohkem saab autole ja kaubaalustele kaupa panna, seda efektiivsem see süsteem on. Kahjuks veetakse aga täna veel autodes väga palju õhku, mis kajastub päeva lõpus meie kõigi ostukorvis, sest kulud logistikale, transpordile ning taarakäitlemisele on ebaloogiliselt suured. Probleemiks on ka puhtus ja hügieen, sest näiteks pesemata juurviljakastid tekitavad bakterite levikut ning kartongpakendite kasutamine tekitab meeletult jäätmeid, mis kogunevad jaekaupluste õuedele ning saadetakse eraldi kulu eest ümbertöötlemisele,“ selgitab Ärm, lisades, et iga tootja ja müüja huviks peaks olema kastide ühtlustamine, tegevuse tõhustamine ning keskkonnahoid.

Kaupmeeste liit: ühtse standardi kasutuselevõtt on oluline eelkõige tarbijale

Samas tõdeb ta, et harjumuse jõud on suur ning tootjad kardavad muutuseid. „Aga tasapisi hakatakse aru saama, et ajaga kaasaskäimises on jõud. Kui ikka ettevõte peab iga päev saatma üle riigi teele neli rekkatäit tooteid ning saab taara tagasi toodud nelja rekka asemel kahega, saab ta kokkuhoiust aru. Unikaalseks peame oma kaste just piimasektoris, kus on kõige nõudlikuma kujuga pakendid.“

Korduvkasutavate ja ruumi kokkuhoidvate standardiseeritud pakendite kasutamise poolt on ka Eesti Kaupmeeste Liit, mille juht Riin Savi märgib, et toiduainete hulgipakendite täielik ühtlustamine ja korduvkasutatava lahenduse kasutuselevõtt tarneahelas võimaldab olulist pakendi- ja logistikakulude kokkuhoidu nii tootjatele kui ka jaekaupmeestele.

„Lisaks sellele vähendatakse suurel määral pakendijäätmete teket ja pakendiaktsiisitasusid. Kasutusel olev hulgipakend mõjutab olulisel määral kauplusesse jõudva toiduaine hinda. Seetõttu on tarbijatele oluline, et tarneahela osapooled  võimalikult kiirelt suudaksid minna kaasa uue loodud standardiga ja vähendada pidevast kulude kasvust tekkivat survet toiduainehindade tõusuks,“ ütleb Savi.

Bepco kastisüsteem on üles ehitatud renditeenusele ehk neid ei saa osta. See muudab kastide varastamise võimatuks ning taara kaoprotsent on sisuliselt null. Samal ajal aitab just renditeenus hoida kokku kaupmeeste ja tootjate kulusid, sest kastide vajadus muutub vastavalt sessoonsusele ning tootjad ei pea hoidma jaanipäevade ja jõulude ajal laos igaks juhuks üleliigseid pakendeid. Lisaks võimalusele kaste rentida on võimalik kasutada ka Bepco täisteenust, millesse kuulub kastide hoiustamine, nende pesu spetsiaalsel kastipesuliinil ning kastide tagastus kõikidest müügikohtadest Eestis ja Lätis.

 

Bepco esimeseks kliendiks oli lihatööstus Oskar, järgnesid Tere piimatööstus ning Leedu piimatööstus Zemaitios Pienas. 

Tänaseks on üle Baltikumi Bepco kaste kasutusel üle 500 000. Edasi ollakse liikumas Poola ja Skandinaavia turgude poole ning huvi efektiivse, innovaatilise ja keskkonnasõbraliku standardiseeritud kastisüsteemi vastu on üles näidanud mitmed teised Euroopa riigid.

http://www.bepco.ee/

Aadress: Kalmistu tee 26, 11216 Tallinn, Estonia

Telefon: + 372 50 22 033

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757