25. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kindlustus kaitseb ettevõtte vara?

Foto: Schutterstock
Küllalt sageli tuleb ette olukordi, kus ettevõtte tegevuse jätkamiseks on kindlustuse olemasolu hädavajalik. Olgu selleks juhtumid, mil kaupluses on toimunud suurvargus või laohoones on elektrikatkestuse tulemusel üles sulanud külmutatud toiduained. Kaubanduse turvariskide maandamise artiklitesarja kuuendas loos kirjutab Salva Kindlustus sellest, kuidas kindlustusleping kahjud korvab ning ettevõte töö kiiresti taastada.

Ettevõtte varakindlustusega saab kaitsta nii hooneid nagu näiteks kauplus, ladu, tootmishoone kui ka äritegevuseks vajalikku inventari ja seadmeid, samuti müügiks mõeldud kaupa. 

Salva Kindlustuse AS varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüdi sõnul on ettevõtete vara kindlustamiseks mitmeid võimalusi ning õige lahenduse leidmisel on võtmeküsimuseks, millega ettevõte tegeleb, millist vara omab ning millised on võimalikud riskid. “Näiteks saab kindlustusega kaitsta nii kaupluse inventari ja kaupa, tootmiseks vajalikku materjali kui ka laohoonet erinevate võimalike juhtumite vastu,” selgitab Kivirüüt. “Erilist tähelepanu tuleb pöörata varale, mille hoiustamiseks on vajalikud kindlad tingimused kas temperatuuri või niiskuse osas.”

“Laias laastus on kaks võimalust kindlustamiseks. Valida saab laiendatud kindlustuse, mis annab kindlustuskaitse paljude võimalike kahjude vastu alates vargusest kuni põlenguni, aga võib otsustada ka erinevate valikriskide kasuks nagu näiteks toruleke või torm,” räägib Salva Kindlustuse esindaja. “Lisaks saab juurde sõlmida ka erinevaid kaitseid nagu masinate rikke ja purunemise, kaubale vajaliku hoiurežiimi muutumise või vitriinist ja seifist varastamise korral.”

Järgi kauba ladustamisel ohutusnõudeid ning säilitustingimusi.

Pea masinate käsitsemisel rangelt kinni ettenähtud ohutusnõuetest.

Veendu, et hoone seisukord ja hooldus vastavad nõuetele.

Järgi tuleohutusnõudeid ning soeta vajalikud tulekustutusvahendid.

Muuda hoone vargakindlaks – seadista valvesüsteem, veendu, et lahkudes oleks hoone lukustatud ja võõrastel ei oleks sisenemisvõimalust.

Üks Salvas toimunud suurem ja kulukam juhtum puudutas näiteks külmladu, millele oli sõlmitud laiendatud kindlustuskaitse ning mis seetõttu kattis kogu tekkinud kahju. “Külmlaos, kus hoiustati kalatooteid, purunes jahutusseadme freoonitoru, mille tagajärjel lülitus jahutus välja ning lisaks tilkus jahutusvedelik kalale. Selle tulemusena tuli hävitada kogu kaup ning asendada seadmed,” kirjeldab Kivirüüt ning lisab, et antud juhtumi puhul hüvitas kindlustus nii seadmete parandamise ja asendamise, hävinenud kauba kui ka koristustöödele tehtud kulutused.

Kui ettevõtte tegevusalaga on seotud aga konkreetsed riskid ja teada on ka võimalikud juhtumid, siis võib otsustada üksikute valikriskide kasuks nagu tulekahju, toruleke, torm, üleujutus või vargus. Näiteks kindlustades tulekahju vastu, hüvitatakse selle raames nii põlengu tulemusel hävinenud hoone taastamine, seadmete asendamine kui ka suitsust ja tahmast riknenud või hävinud kaup.

“Sageli aga kipuvad just väiksemad kauplused valima üksnes varguseriski, mis ei pruugi katta teisi ettetulevaid juhtumeid. Näiteks ühe lillepoe hoiuruumi aken visati talvel kiviga katki. Midagi küll ei varastatud, kuid temperatuuri muutuse tulemusel hävis kogu kaup ning kindlustus abi ei saanud pakkuda,” selgitab Alver Kivirüüt.

Seega tuleks ettevõtte vara kindlustamisel esmalt oma tegevusalast lähtuvalt läbi mõelda kõik võimalikud riskid ning arvestada ka vara taastamise väärtust. Kaupluste ja ladude kindlustamisel tuleb silmas pidada, et kauba kindlustussumma oleks võrdne kauba maksimaalse laojäägiga ning kui kindlustusperioodil ladu täieneb, tuleb ka kindlustussummat suurendada. Summa hulka peaks olema arvestatud ka seadmete transpordi- ja montaažikulud, et kindlustuse abiga taastada õnnetuse eelne olukord ja tegevuse tõrgeteta jätkumine.  

Kui kahju juhtub või on oht selle tekkeks, siis on käitumisjuhised universaalsed. Esmalt tuleb piirata kahju levikut - olgu selleks torustiku purunemisel vee juurdevoolu peatamine või külmutusseadme avarii korral külmhoone sulgemine, et vältida kauba kiiret sulamist. Põlengu korral tuleb viivitamatult teada anda päästeametile, varguse või vandalismi korral politseile. Seejärel tuleks juhtum registreerida kindlustusseltsis. 

Lisainfo: www.salva.ee

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757