7. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurepärase tootmistarkvara saab ka taskukohase hinnaga

MRPEasy OÜ müügijuht Siim Kanne
Foto: Mall Kullamaa
Tootmistarkvara soetamine on tootmisettevõtete jaoks olnud aastaid sadadesse tuhandetesse küündiv pikaajaline investeering, ent täna on pilt oluliselt muutunud. Väikestele ja keskmistele tootmisfirmadele loodud lihtsa ja kulusid optimeeriva MRPEasy saab kasutusse võtta alginvesteeringuta, suurendades tänu lahenduse funktsionaalsusele nii käivet kui ka klientide rahulolu.

„Kui veel mõni aeg tagasi tähendas väikese ja keskmise suurusega tootmisettevõtete jaoks senise raamatupidamis- või laotarkvara asemel tootmistarkvara kasutusele võtmine 150 000-300 000 euro suurust summat, mida hiigelkontsernid litsentside ja juurutamise eest küsisid, siis nüüd on situatsioon kardinaalselt muutunud,“ ütleb MRPEasy OÜ müügijuht Siim Kanne.

Neli aastat tagasi sai MRPEasy loomisel püstitatud kolm olulist hüpoteesi, mis kõik leidsid ka tõestamist. „Leidsime, et head tootmistarkvara peab saama pakkuda ka soodsama hinnaga. See on tõsi, sest meie lahendus on suurtest, tuntud ja kallistest tarkvaradest kuni 20-50 korda odavam,“ räägib Kanne.

Tarkvara juurutamise juures on tegelikult üks suur kulu selle installeerimine ja väljaõpe teenuse pakkuja poolt. MRPEasy läks teist teed ning lõi läbi veebi jagatava rakenduse nagu Facebook, mis on lihtne, loogiline ja turvaline. „Meie jaoks oli oluline luua intuitiivne tarkvara, mille juurutamiseks poleks vaja maksta kallitele konsultantidele, vaid kliendid saaksid sellega ise hakkama. Täna võime öelda, et 70% ulatuses see ka nii on.“

Nelja aastaga 300 klienti 40 riigist

Kuigi MRPEasy asutajaid hoiatati, et tootmissektor on väga konservatiivne, on neil vaatamata sellele kogunenud juba 300 maksvat klienti 40 riigist. Kõige enam kliente on USA-s, järgnevad Inglismaa ja Eesti, kusjuures kohalikul turul on ettevõttel täna juba 40 klienti.

„Kolmandaks hüpoteesiks oli vaatamata turu üldisele arvamusele tootmisettevõtete erinevuse ja erilahenduste vajamise osas, et neil sobib tegelikult ühesugune lahendus. Ja ka see hüpotees leidis kinnitust: MPREasy on tõesti hea tarkvara igale tootmisettevõtetele,“ nendib Kanne.

Puitmajatehas OÜ Esthus kasutab MRPEasy lahendusi ligi kolm aastat. Ettevõtte juhatuse liige Ermo-Raiki Rebane meenutab, et tollal otsiti võimalikult lihtsat lahendust, mis ei oleks nii kallis kui hilisemalt pidevaid kalleid arendusi vajavad suurte firmade arendused. „Kui alguses oli meie probleem selles, et saada korda oma laomajandus – mida, mis hinnaga ja kui palju on sisse ostetud, siis tänaseks on tehtud korralikku arendustööd. Mõlemad ettevõtted on kasvanud ning ka koostöö on veel tihedam, sest nüüd käib läbi MRPEasy kogu meie hanke- ja laopool, samuti eelarvestus ja tootmine kuni saatelehtedeni. Lisaks on plaanis ühte tarkvarasse koondada firmasisene projektijuhtimine, haldus ja rahavood.“

Rebane nendib, et tegemist on mugava tööriistaga: „Alati võib ju kasutada ka Excelit, kuid kui inimesi ja osakondi on palju ning tootmisüksusi mitu, võtab 50-100 Exceli lehekülje integreerimine ja sealt õige info kättesaamine liiga palju aega. Oluliselt parem on kasutada spetsiaalset tarkvara.“, lisades, et suur kasu oli tarkvarast ka ettevõtte protsesside korrastamisel ja struktureerimisel ning arendaja vastutulelikkus ja paindlikkus on aidanud nii mõnelegi probleemile lahenduse leida.

Iglusaunade valmistaja Creative Woodworks OÜ kasutab samuti MRPEasy programmi veidi üle kolme aasta. „Meil on palju tooteetappe, mida oleks ilma programmita keerukas hallata. MRPEasy annab ülevaate, mis on tootmises, millises etapis toode on ning kellele see on mõeldud. Kõik meie lao-, müügi- ja ostuandmed on mugavalt ühest kohast leitavad ning omame reaalajas ülevaadet, mis täpselt kuskil toimub,“ räägib tegevjuht Priit Kallas

MPREasy ehk Manufacturing Resource Planning Software on lihtne tootmise planeerimise lahendus, mida pakutakse neljas paketis: Starter, Professional, Enterprise ja Unlimited. Vastavalt vajadustele saab klient valida teenuseid alates lao, varude ja tarneahela juhtimisest, tootmise, kulude, tööjõu ning seadmete töökoormuse planeerimisest ja kontrollist ning mahukast juhtimisstatistikast kuni tükitasu, vöötkoodisüsteemi, erinevate ladude ja tootmisüksuste haldamise, müügijuhtimine ning reklamatsioonidega tegelemiseni. MRPEasy teab reaalajas, millal on tootmistellimus valmis ning mis on tootmise omahind. Lisaks on teenuse pakkuja poolt tasuta nii tarkvara hooldus kui ka regulaarsed uuendused.

Täpsem informatsioon: www.mrpeasy.ee

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757