19. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised on trendid pandipakendite maailmas?

Pakendiseaduse ja inimeste teadlikkuse suurenemise mõjul on pakendite taaskasutamine Eestis oluliselt suurenenud, teeääred on muutunud puhtamaks ja linnatänavail on harvemini näha vedelemas tühje pudeleid.

Pandipakendite tagastamine on tarbijatele muutunud tavapärasemaks, nende taaskasutamine tootjale mugavamaks ja hulgimüüjale minimaalselt lisatööd tekitavaks.

2005. aastal loodud pandisüsteemi tõttu on Eestimaa metsad ja mererannad muutunud silmanähtavalt puhtamaks. Tegutsemisajaga on kokku kogutud ja taaskasutatud üle kolme miljardi ühekordse kasutusega joogipakendit. Iga plastist, metallist või klaasist joogipakendit on võimalik uuesti kasutada, selle asemel, et jätkuvalt uut toorainet juurde toota. Taaskasutamine on soodsam ja loodussäästlikum nii tarbijale, edasimüüjale kui tootjale.

Trendideks mugavus ja IT

Praegused trendid pandipakendite maailmas on taara tagastuse mugavuse tõstmine ja IT. Mugavuse suurendamiseks on uue põlvkonna masinatel kindlasti 360-kraadine skänner. Automaatide turvalisus on uuel tasemel, tarbijal ja töötajal puudub võimalus masinaid manipuleerida. Masinatel on uue põlvkonna pressid, mis ei purune isegi siis, kui sisse juhtub klaas või muu võõras asi.

Positiivsena saab välja tuua sellegi, et kaupluse juhid ja töötajad või klienditugi saavad operatiivset infot masina seisakute kohta, vastuvõetud pakendite kohta ja eelneva teate, millal tuleb masina juurde saabuda enne konteinerite täitumist. Pandipakendi Automatiseeritud Käitlussüsteem OÜ (edaspidi P.A.K.) poolt loodud IT-süsteemist on võimalik vaadata väga detailset statistikat kellaja lõikes, nädalavahetuse lõikes – mis aitab tööde planeerimisel –, ja kulude kokkuhoiul. Infoedastus toimib läbi kõike võimalike kanalite – e-kirja, SMSi või äpi kaudu.

P.A.K. on pakkunud panditaara vastuvõtu teenust alates 2005. aastast ja 13 aastaga on saadud kogemus kõikide taaraautomaatidega – kindlasti võib öelda, et Trautwein B500 on hinna ja kvaliteedi suhtes neist parim ning klientideks on tuntumad ja suuremad jaemüügiketid.

Uus Trautwein SB Technik B500

Esimene Trautwein masin paigaldati Eestisse detsembris 2017 – uude Ehitajate tee hüpermarketisse. Juuni alguses, pärast põhjalikku testi, atesteeris Eesti Pandipakend Trautwein B500 masina Eestis.

Tegemist on kaasaegse ja turvalise taaravastuvõtu süsteemiga, mis teeb Eesti turul olevate masinatele tõsise väljakutse. Juba on sõlmitud kokkulepped, mille alusel paigaldatakse Eestis 2018. aasta jooksul kümneid Trautwein B500 masinaid.

Baltikumist oli Leedu esimene, kes võttis 2015. aastal Trautwein B500 masinad kasutusele. Leedus on masina atesteerinud Leedu pandisüsteem USAD.

Trautwein on spetsialiseernunud tühjade joogipakendite kogumissüsteemide tootmisele juba üle 30 aasta. Saksamaal ja Euroopas on praeguseks paigaldatud üle 20 tuhande Trautwein taaraautomaadi. Trautwein joogipakendite vastuvõtu automaadid loovad revolutsiooni pudelite ühekaupa kogumises ning kui tekkis huvi, külasta Eestis täisteenuslahendust pakkuva Pandipakendi Automatiseeritud Käitlussüsteem OÜ kodulehte www.pandipak.ee või tootja kodulehe www.trautwein-sb.de.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757