12. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus e-arvete rahastamise teenus annab müügiarve raha kätte päevaga

Investly ja Telema e-arvete rahastamise teenus ehk e-faktooring annab kaupmeestele võimaluse kiirendada oma ettevõtte käivet.

“Oleme teinud e-faktooringu osas juba aastaid koostööd pankadega, kuid Investly abiga saame aidata ka väiketootjaid. Müügiarvete faktooringuga laekub raha ettevõtte kontole tavapärase kuu või kahe asemel mõne tunniga,” kirjeldas Telema tegevjuht Hele Hammer. Tema sõnul võimaldab e-faktooringu lahendus kasu saada tuhandetel Eesti ettevõtetel.

Arvete rahastamist pakkuv ettevõte Investly on näinud, et Eesti suurimad jaeketid tasuvad arved keskmiselt kuni 45 päevaga. Faktooring võimaldab väiketootjatel raha kiiremini kätte saada. “Faktooringu automatiseerimine muudab teenuse väiketootjatele taskukohaseks, kuna andmete töötlemiseks ei ole vaja liigselt inimressursse,” selgitas Investly asutaja Siim Maivel.

Kuidas e-faktooring töötab?

E-faktooring ehk e-arvete rahastamine on teenus, mille käigus kolmas osapool ostab ühelt ettevõttelt teisele väljastatud elektroonilise müügiarve ehk e-arve, mille maksetähtaeg pole veel saabunud. E-faktooring aitab kiirendada ettevõtete käivet ja toetab kasvu, kuna maksed arvete eest laekuvad mitme nädala või kuu asemel juba 1-2 tunniga.

Sisuliselt on e-faktooring tavapärane arvete rahastamine, kuid e-arvete kasutamine võimaldab rahastamise kulgu veelgi kiirendada. Saates arved klientidele läbi Telema, jõuavad need otse kliendi majandustarkvarasse ja samaaegselt ka Investly'ni.

Kellele e-faktooring mõeldud on?

Tootja, kelle kliendiks või klientideks on Eesti jaeketid. See tähendab tootjale pikka ooteperioodi, mil tema käibevahendid on kinni. Kui aga ettevõtja on sõlminud e-faktooringu lepingu, edastatakse tema poolt läbi Telema esitatavad müügiarved edaspidi nii jaeketile kui ka Investly’le, kes raha tootjale kohe välja maksab.

Seega on e-faktooring sobilik lahendus näiteks toidu-, joogi-, tarbekaupade või ehitusmaterjalide tootjatele, kes ei soovi oodata raha tulenevalt suurklientide pikkadest maksetähtaegadest.

Millised on eelised minu ettevõttele?

Võrreldes traditsioonilise faktooringuga on e-arvete rahastamine ettevõtjale mugavam, kiirem ning odavam. Kui tavapärase faktooringu puhul tuleb arve ümber vormistada, siis e-arvete rahastamiseks piisab e-faktooringu lepingu sõlmimisest. Niipea kui see on tehtud, rahastab Investly edaspidi kõik soovitud ostja läbi Telema esitatud e-arved automaatselt.

E-arvete rahastamine kujuneb pikemas perspektiivis ettevõtja jaoks odavamaks ning efektiivsemaks kui tavaline faktooring, seda eriti väiksemate arvete puhul. Kui arvete puhul, mille summa on väiksem kui 5000€ lisandub tavaliselt fikseeritud minimaalne käitlemiskulu, siis e-faktooringul see puudub. 30-päevase maksetähtajaga e-arve rahastamise kogukulu jääb olenemata arve suurusest tavaliselt 1,7% juurde.

Kui soovid Telema ja Investly vahelisest e-faktoorimise koostööst rohkem teada, siis külasta Investly lehekülge siin.

Telema on Baltikumi suurim EDI ja e-arvete operaator. Nende süsteemi kasutavad üle 4000 poe ja 1000 tarnija. Aastas vahetatakse Telema abil rohkem kui 16 miljonit e-dokumenti, millest e-arved moodustavad ligemale 40%.

Investly aitab ettevõtetel pikkade maksetähtaegadega müügiarvete eest raha kiiremini kätte saada. Tänaseks on Investly rahastanud rohkem kui 35 miljoni euro väärtuses arveid Eestis ning Ühendkuningriikides.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757