7. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Productinfo24.com – kaasaegne lahendus tooteinfo haldamiseks

Kasvav konkurents jaekaubanduses ning e-kaubanduse kiire kasv on tekitanud suurema nõudluse kvaliteetse tooteinfo järele. Samas sunnib palgasurve otsima nutikamaid lahendusi ajamahukate tooteinfofailide täitmiseks ja jagamiseks. Kuidas kaasaegne infotehnoloogia ja avatud mõtlemine aitab selle väljakutsega hakkama saada?

Kuhu kaob tööaeg?

Hea müügiinimese aeg on kallis, kuid kahjuks peab seda kallist tööaega tihti kulutama lihtsate ent ajamahukate tööde tegemiseks. Üheks selliseks ajaröövliks on tooteinfo haldamine ja jagamine müügikanalitele, sest kõik vajalik (nt logistika-, toitumisalane info) on sageli maja peal laiali. Nende kokku kogumine ja müügikanalite vormidel õigesti kajastamine nõuab suurt täpsust ja keskendumisvõimet. Lisaks andmete kokkusaamiseks kuluvale ajale on iga käsitsi tehtava töö juures väga suur inimlike vigade risk. Eriti, kui tooteinfos tehakse täiendusi. Kogu saadud info kontrollib ükshaaval omakorda üle saaja pool.

Ilma kvaliteetse tooteinfota ei saa tooteid sortimentidesse, arendada e-kaubandust, jagada tarbijatele infot toote omadustest ja lubadustest jne. Aga teha seda igale ketile eraldi – ei tundu mõistlik. Kasvavate personalikulude taustal peab olema muu võimalus lihtsate tööde pealt aega võita. Delegeerime tooteinfo haldamise ja jagamise arvutitele ning infosüsteemidele.

Kus siis oleks tooteinfot kõige parem hoida?

Ettevõtte turvaline ja kaitstud infosüsteem, olgu ta siis kõiki ettevõtte protsesse hõlmav ERP või mõni muu PIM-lahendus, tundub kõige õigem ja traditsioonilisem lahendus. „Tõlgime“ selle nüüd ära ja olukord näeb välja hoopis järgmine. Kõigepealt kaitseme oma tooteinfo kõrge müüriga ning siis hakkame mõtlema, kuidas me seda muu maailmaga jagada. Muuseas, turundusosakonna käsutuses on tihti ettevõtte suurim eelarve ja üks turunduse tähtsamaid tegevusi on ettevõtte toodete tuntuks tegemine. Kui üks osakond planeerib tooteinfole ilusa turvalise ja kaitstud koha infosüsteemis, siis teine osakond kulutab samal ajal kallist raha, et tooted oleks tuntud ja tooteinfo laiadele massidele kättesaadav. Reaalsus on see, et kui toode on kaupluses saadaval, ei ole selle tootega kaasnev info enam mingi saladus ja selle info kaitsmiseks ei ole mõtet ressurssi kulutada. Kui me kaitseme oma avalikku tooteinfot muu maailma eest, siis peame ise palju vaeva nägema selle jagamiseks kolmandate osapooltega.

Kas on olemas ka mõni teine lahendus, mis teeks tooteinfo haldamise ja jagamise lihtsamaks?

Me ise kogesime kvaliteetse tooteinfo vajalikkust, kui alustasime 2016 jaekaubanduse monitooringutega Baltikumis ja nägime, et nii kaubanduse kui ka hankijate tooteinfo oli väga erineva kvaliteediga. Esmalt tegime kõikidele klientidele avatud tooteinfobaasi, kus kliendid said ise toodete andmeid muuta, et raportites oleks toodetel õiges keeles õige info. Peagi selgus, et nõudlus kvaliteetse tooteinfo järele on suur ning 2017 alustasime eraldi tooteinfokeskkonna Productinfo24.com arendamist.

Oleme arendanud seda keskkonda nn. seestpoolt välja, pidades silmas, et lahendus oleks terviklik ja toimiks üle piiride, globaalselt. Maailmas on küll palju erinevaid suletud tooteinfokeskkondasid, kuid sellist avatud keskkonna lähenemist pole me varem kohanud. Selles mõttes võib meid pidada ka rahvusvaheliselt unikaalseks lahenduseks, mis on sündinud väikesel Eesti turul.

Productinfo24.com

Productinfo24.com keskkond on mõeldud müügi- ja turunduskanalite ning hankijate vahelise sillana, kus hankija hoiab oma toodete master-data meie keskkonnas korras ning saab kerge vaevaga jagada tooteinfot kõikidele osapooltele. Lähtume reeglist, et igasugust tooteinfot peab sisestama ainult üks kord ja see on kasutatav erinevate osapoolte failides, erinevates keeltes ning ka erinevates maades. Ehk näiteks korra tootja või hankija poolt sisestatud tooteinfo Eestis on koheselt kasutatav ka Lätis selle toote infot haldava hankija jaoks. Ja loomulikult vastupidi. Productinfo24.com keskkond on valmis ja toimib.

Mida me mõtleme tooteinfo all?

Kõigepealt võtsime kokku kõikide jaekettide infovajaduse, et meie keskkond kataks ära kaubanduse tänase infovajaduse. Siis lisasime siia kõik EL seaduste ja direktiividele vastavad toote lubadused, näiteks millal võib toiduainele anda „madala suhkrusisaldusega“ ja millal „suhkruvaba“ lubaduse. Samuti on võimalik hoida ja müügikanalitele nähtavaks teha tootepilte, sertifikaate ning teisi tootega seotud faile. Kokku saab ühe toote kohta kasutada üle 300 hästi süstematiseeritud infovälja, millest umbes 100 on kohustuslikud väljad, et katta suuremate jaekettide infovajadus.

Kuidas saab tooteinfot jagada?

Tänaseks oleme sisestanud kõikide suuremate jaekettide erinevad infofailid, millele saab ühe klikiga oma tooteinfot eksportida ning seejärel ostujuhtidele saata. Ekspordifailide valikut täiendame pidevalt, sest jaeketid kipuvad olemasolevaid tooteinfofaile aegajalt muutma. Saab eksportida ka ilusatele piltidega tootelehtedele. Saab jagada oma ettevõtte kogu tooteportfelli või üksikute toodete linke. Lisaks on meil käimas läbirääkimised suuremate jaekettidega püsiliidese loomisest meie keskkonnaga, mis lubaks hankijatel infofailide eraldi saatmiseks pääseda ning ka olemasoleva info muudatused jõuaksid püsiliidese puhul koheselt kaupmeheni. Kõikidelt suurematelt jaekettidelt oleme saanud positiivse tagasiside ning mitme suurema jaeketiga on püsiliidese loomine ka planeerimisel. Samas mõni teine jaekett ootab, et Productinfo24.com keskkonnaga liituks kriitiline hulk hankijaid, et siis oleks püsiliidesel rohkem mõtet. Kõik on ainult aja küsimus.

Kuidas saab tooteinfot Productinfo24.com keskkonda importida?

Kõige lihtsam viis on laadida alla master-data fail, see ära täita ning tagasi üles laadida. Kõik üleslaetud tooted seotakse automaatselt kliendi kontoga ja seejärel enam keegi teine seotud toodete infot muuta ei saa. Samamoodi käib ka hilisem tooteinfo muutmine suure hulga toodetele korraga –master-data fail laetakse alla, tehakse muudatused ning laetakse tagasi üles. Kõikidest tooteinfo muudatustest, ka teistes maades tehtud muudatustest, jääb järgi jälg versioonihaldusesse koos info muutja kontaktinfoga. Meilt on küsitud ka võimalust saata hankija ERPist püsiliidesega tooteinfo meie keskkonda. Seni on jäänud see selle taha, et ühegi ettevõtte ERPis ei ole kogu vajalik info tavaliselt ühes baasis, et täita kõikide jaekettide tooteinfo nõudmised. Kogu info on küll ettevõttes olemas, aga erinevates baasides. Nii me soovitamegi hoopis vastupidist liidestust, kus ettevõte hoiab oma alginfo meie keskkonnas ja saab siit ise oma süsteemidesse liidestuse lihtsa API-liidese kaudu.

Mis see maksab?

Tooteinfo hoidmine, eksportimine jaekettide infofailidele ning püsiliides ettevõtte enda süsteemidesse on tasuta. Tooteinfo jagamine kolmandatele osapooltele püsiliideste kaudu on tasuline. Püsiliideste kaudu tooteinfo automaatne jagamine jaekettidele on ettevõttele vabatahtlik ja alati jääb tasuta võimalus oma tooteinfo jagamiseks eksportfailidega või linkidega. Tasulist püsiliidest mõne müügikanaliga tasub eelistada ilmselt siis, kui makstav tasu on väiksem tooteinfo käsitsi saatmisega kaasnevast ajakulust.

Kui müügikanaliga on juba püsiliides loodud, kas siis saaks seal ka muud müügiinfot jagada?

Jah, tõepoolest, oleme Productinfo24.com keskkonda edasi arendanud enamaks kui lihtsalt tooteinfo jagamine. Pärast tooteinfo lahenduse loomist kaardistasime oma testklientidega ära ka teised suuremad ajaröövlid müügiinimeste igapäevatöös ning töötasime selle info põhjal välja Productinfo24.com kolm moodulit: kampaania moodul, sortimendihalduse moodul ning sortimendi kontrollimise moodul. Kõik need moodulid on omavahel integreeritud samal põhimõttel, et infot sisestatakse ainult üks kord ning on kasutatav erinevates moodulites. Kõik nimetatud moodulid on valmis API-liideste kaudu suhtlema ka suuremate jaekettidega. Mida täpselt need moodulid sisaldavad ja kuidas näeks välja koostöö jaekettidega, sellest kirjutame teile juba järgmine kord.

Productinfo24.com eesmärk on automatiseerida müügimeeskondade tööd müügikanalitega suhtlemisel ning pakkuda paremaks müügitööks kvaliteetsemat infot, täpsemaid mõõdikuid, kiiremat analüüsi ning mis kõige tähtsam - rohkem aega sisuliste küsimustega tegelemiseks.

Tule külasta Productinfo24.com keskkonda, registreeri ennast ja loo oma ettevõttele konto. Proovimiseks otsi oma ettevõtte tooteid meie baasist ja seo need kontoga. Proovi eksportida. Kõike seda saab iga huviline ise teha, ilma ligipääsu või luba küsimata. Ja loomulikult oleme valmis kõikidele küsimustele vastama ning soovi korral ka külla tulema ja Productinfo24.com tooteinfokeskkonda tutvustama.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757