Alates oktoobrist saab läbi interneti kontrollida alkoholi legaalsust

Alates 1. oktoobrist võib müügil olla
ainult maksumärgistatud kange alkohol, teatas maksu- ja tolliamet.

Tänase seisuga on amet väljastanud kokku 11,7 miljonit maksumärki.

Maksumärk on 20 mm läbimõõduga erilistele turvaõuetele vastav hologramm-kleebis, mille keskel on kujutatud Eesti kaarti ja selle all riigi vappi. Selleks et minimeerida maksumärkide võltsimise ja väärkasutusega seotud riske, on maksumärgile trükitud ka palju erinevaid turvaelemente ning unikaalne kahest tähest ja kuuest numbrist koosnev kood. Koodi alusel saab tarbija esitada Maksu- ja Tolliametile läbi ameti kodulehekülje esitada elektroonse päringu, saamaks teada, kas tegemist on õige maksumärgiga ning millise mahu ja kangusega alkoholi kohta see kehtib.

Kuigi esimesi maksumärgistatud müügipakendeid võis kauplustes näha juba alates 1. juulist, oli kaupmeestel võimalik maksumärgistamata alkoholi laovarud realiseerida kolmekuise üleminekuperioodi vältel, mil müüa võis nii maksumärgistatud kui maksumärgistamata alkoholi. Alates pühapäevast, 1. oktoobrist, peab aga kogu müügil olev kange alkohol olema maksumärgistatud ning müügipakendile kleebitud maksumärk kinnituseks, et tegemist on legaalse alkoholiga.

Ameti hinnangul võib juba täna võib öelda, et kange alkoholi maksumärgistamisele üleminek on sujunud üldjoontes edukalt ja plaanitud ajakavas.

Maksumärgistama peab alkoholi, mille etanoolisisaldus on üle 22 mahuprotsendi ja mis on villitud vähemalt 0,2 liitrisesse müügipakendisse või millelt makstav aktsiisisumma on üle 10 krooni müügipakendis oleva koguse kohta. Üldjuhul peab maksumärk olema kinnitatud vahetult müügipakendi korgile.

Ettevõtjatel, kes soovisid juba tarbimises olevat kanget alkoholi müüa peale 30. septembrit, oli võimalus see maksumärgistada kas aktsiisilaos või registreeritud kaupleja tegevuskohas. Kui alkohol on siiski jäänud maksumärgistamata, siis tuleb need tooted hiljemalt 1.10.06-ks müügilt kõrvaldada.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara