Autor: Kaubandus.ee • 9. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjatel lootus suhrutrahv tagasi saada

Riigikohtu otsus, et ettevõtjatele üleliigseid laovarusid määrates oleks põllumajandusministeerium pidanud arvestama ka laovarude tekkimise asjaolusid, annab paljudele lootuse trahviks makstud raha tagasi saada, kirjutab Äripäev.

Üleliigsete laovarude suuruse määras põllumajandusministeerium nii, et ettevõtjad pidid deklareerima nelja aasta 1. mai laovarud ning saadud keskmise arv korrutati arvuga 1,2. Kellel oli laos kaupa rohkem, sellele määrati laovarude trahv.

Me oleme trahvi ära maksnud, kuid nüüd tahaks selle raha tagasi saada.

Riho Niils, Balbiino juhatuse esimees Riigikohus rahuldas Hadleri Toidulisandite ASi kassatsioonkaebuse, sest ettevõtjate üleliigse laovaru arvestamiseks ei kasutatud Eestis sobivat ja paindlikku meetodit. Riigikohtu halduskolleegiumi hinnangul oleks laovarude hindamisel pidanud arvestatama ka asjaolusid, mille käigus laovarud tekkisid.

Hadleri Toidulisandite AS läks laovarude vaidluses riigikohtuni välja põhimõtte pärast, sest trahvi sai ettevõte tegelikult ainult 2144 krooni. Ettevõtte tegevjuht Valmar Visnapuu on selgitanud, et üleliigne laovaru tekkis seetõttu, et nende üks suuremaid kliente Paulig avas 2004. aasta kevadel Sauel oma teise tehase ning toiduainetööstuse lisaaineid müüval Hadleril on kohustus garanteerida Pauligile kahe kuu laovaru.

"Jah, ma usun küll, et see riigikohtu otsus mõjutab ka meie kohtuvaidlust, meil on ju sisuliselt tegu sama asjaga," ütles ASi Salvest nõukogu esimees Veljo Ipits. Salvest sai maksuotsuse 16 tonni suhkru ja 6 tonni riisi eest. Riisi puhul on tegemist Salvesti ühe vahetuse tootmisvaruga ning suhkrut ostis ettevõte ka juba mai esimestel päevadel juurde.

Ipitsa sõnul kaotas Salvest põllumajandusministeeriumile halduskohtus, kuid kaebas otsuse edasi. Ipits ütles, et tema teada on vaidlus väga visalt edenenud just seetõttu, et oodati pretsedenti riigikohtust.

Kuiv- ja tangaineid pakendav AS Teskatel vaidleb kohtus samuti laovaru pärast. "Seni olen küll kohtus selgitusi andes jooksnud nagu peaga vastu seina," ütles Teskateli juht Ahto Orle. "Ma ei looda sellest kohtuvaidlusest enam midagi, kuid olen nõus kas või ELi kohtuni välja minema."

Jäätisetootja Balbiino juht Riho Niils ütles, et nende vaidlus seisab praegu halduskohtus ning edasi hakatakse asja arutama siis, kui on pretsedent riigikohtust. "Me oleme trahvi ära maksnud, kuid nüüd tahaks selle raha tagasi saada," ütles Niils.

Balbiino üleliigsed laovarud tekkisid nõnda, et aastaid oli ettevõte töötanud ilma külmlaota, kuid vahetult enne Eesti liitumist ELiga sai ettevõttel valmis 64 miljonit krooni maksma läinud külmladu.

Seni on põllumajandusministeerium võitnud halduskohtus 10 vaidlust laovarude üle, 23 vaidlust on veel pooleli. Reedel ostustas Tallinna halduskohus, et Altromax Grupile esitatud 123,3 miljoni kroonine suhkrutrahvi nõue on õigustühine.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757