Eesti-ELi viinavaidluse kompromiss: viinamarjaviin tuleb märgistada

Põllumajanduse ja kalanduse nõukogul
jõudsid Euroopa Liidu põllumajandusministrid viina definitsiooni osas Eestile
sobiliku kompromisslahendini, teatas põllumajandusministeerium.

“Liikmesriigid leppisid teisipäeva õhtusel istungil kokku, et viina saab toota ka teistest toorainetest kui kartulist, teraviljast või suhkrupeedi melassist, kuid sellisel juhul peab tooraine olema märgitud toote etiketil samasuures kirjas kui toote nimi,” vahendas põllumajandusminister Ester Tuiksoo Luksemburgist. “Kui viina toota traditsioonilistest toorainetest nagu kartul, teravili, suhkrupeedi melass, siis toorainet toote etiketile vajalik märkida ei ole,” lisas minister.

Minister Ester Tuiksoo kiitis üldjoontes piiritusjookide määruse eelnõu täiendatud versiooni heaks. “Leiame, et antud ajahetkel on see parim kompromiss, mis erinevate liikmesriikide seisukohtade vahel õnnestus saavutada,” kirjeldas ta Eesti positsiooni.

Vaidlused viina definitsiooni ümber on väldanud juba kuid. Traditsioonilise viina tootjamaad nagu Rootsi, Soome, Baltimaad ja Poola esitasid nõudmise, et puhtal viinal oleksid selgelt piiritletud ning algupärased toorained nagu teravili ja kartul. Vastandlikul positsioonil on olnud näiteks Prantsusmaa, kes toodab vodkat viinamarjadest ning Saksamaa, kes taotles suhkrupeedi kandmist traditsiooniliste toorainete hulka.

Lõplikult ei ole vaidlus siiski veel läbi. Määruse eelnõu läheb edasi Euroopa Parlamenti, mis võtab asja arutluse alla järgmise aasta alguses.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara