Autor: Kaubandus.ee • 30. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Endised ametnikud ajavad vanglates poeäri

Kaks endist justiitsministeeriumi ametnikku on teinud firma, millel on vanglates toidukaupluse pidamise monopol. Üks ametnikest oli konkursi korraldamise juures, kirjutas Äripäev.

Eelmisel nädalal asus Äripäev uurima, kellel ja kuidas on õnnestunud saada endale poepidamise õigus Eesti vanglates. Teema huvitas meid, sest vangla on poepidajale monopoolne turg.

Selgus, et justiitsministeeriumi kaks endist töötajat on osanikeks firmas, mis viis aastat tagasi toimunud konkursil sai õiguse poeteenust pakkuda. Samad inimesed olid seotud ka konkursi korraldamisega.

Eesti seitsmes vanglas on ligikaudu 4500 kinnipeetavat, mis annab välja väiksema linnakese elanike arvu. Nendest seitsmest kuues on pood. Tallinna, Ämari, Murru ja Harku vanglas pakub poeteenust OÜ VT Marketing, mis sai selle õiguse 2001. aastal. Osaühingu omanikud on võrdsete osadega Kalina Tsarajeva, Sirje Aalik, Viive Toom ning Timo Juhani Vanhanen.

Tsarajeva ja Aalik töötasid poodide operaatori konkursi korraldamise ajal justiitsministeeriumi riigivara osakonna vara ja registrite talituses. VT Marketingi omanikud nad siis veel ei olnud. Tsarajeva oli talituse juhatajana ka neljaliikmelise komisjoni liige, kes otsustas konkursi edukuse üle.

Justiitsministeeriumi kinnitusel korraldas riigivara osakonna vara ja registrite talitus toona konkursi ning koostas rendilepingute tingimused ja muud nõuded poodide operaatorile. Samuti oli neil olemas info osalejate arvu kohta.

Konkursi toimumise ajal oli riigivara osakonna töötajatele ka teada, et nad koondatakse. Nimelt anti ministeeriumi kinnisvara üle Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsile ja ministeeriumi riigivara osakond kaotati.

Avalikule konkursile saabus toona üksainus pakkumine.

Mõni nädal pärast konkursi tulemuse selgumist lisandusid siis juba justiitsministeeriumist koondatud Tsarajeva ja Aalik VT Marketingi omanikeringi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757