Euroliit plaanib keelata kassi- ja koeranahkade impordi

Eelmisel aastal kirjutasid 364 Euroopa
Parlamendi liiget alla deklaratsioonile, mis toetas koera- ja kassinahkade
keelustamist.

Prantsusmaa, Itaalia, Kreeka, Belgia ja Taani valitsused on kõik keelustanud koera- ja kassinaha impordi. Aastal 2000 keelustas USA impordi, ekspordi ja müügi. Usutakse, et pärast USA keeldu levis müügitegevus Euroopasse, suurendades EL'i kaubanduse keelu vajadust.

Koerte ja kasside nahku kasutatakse kasukate, mütside, kraede, kinnaste ja mänguasjade tegemiseks.

Enamikes EL'i riikides ei ole nende loomade nahast toodetel vastavat märget, et tegu on koera- või kassinahaga. Koera- ja kassinahku müüakse kõige rohkem madalmaades, Prantsusmaal ja Saksamaal. Eesti kohta täpsed andmed puuduvad, kuid on teada, et ka Eestis on lemmikloomade nahku müügil olnud, teatas Eesti loomade õiguste liikumine Loomade Nimel.

Enamik koera- ja kassinahast tuleb Kaug-Ida maadest, põhiliselt Hiinast ning uurimiste käigus on avastatud, et loomi hoitakse rasketes tingimustes ja tapetakse julmade meetoditega. Igal aastal tapetakse naha pärast umbes 2 miljonit kassi ja koera, mis teeb 5000 looma päevas.

Paljusid koeri ja kasse kasvatatakse farmides. Teisi püütakse tänavalt. Hiinas on kõige populaarsem naha pärast tapetav koer saksa lambakoer, sest tema nahk sarnaneb koioti või pesukaru nahale.

Rahvusvaheliste loomade õiguste organisatsioonide uuringud on paljastanud jubedaid tapmismeetodeid: koerad kinnitatakse kaelapidi väravavõre külge, pussitatakse noaga kõhtu ja lastakse verest tühjaks joosta; kasse tapetakse poomise teel, sidudes nende kaela ümber nöör, mis kasside rabeledes üha rohkem pingule tõmbub ning lõpuks kassid lämmatab; kasse puuakse traadiga samal ajal vett kõrri kallates, kuni nad upuvad. Mõned kassid on nülgimise ajal elus, sest ühes tükis nahk on väärtuslik.

Markos Kyprianou, Tervise- ja Tarbijakaitse Komisoni liige, ütles: ''Sõnum, mille oleme saanud EL'i tarbijatelt, on olnud tugev ja selge. Nad ei nõustu sellega, et kasse ja koeri naha pärast kasvatatakse ning nad ei taha, et sellist karusnahka sisaldavaid tooteid Euroopa turul müüdaks. EL'i keeld, mille me täna välja pakume, tähendab, et tarbijad võivad olla kindel, et nad ei osta iseenese teadmatult kassi- või koeranahka sisaldavaid tooteid. Arvestades laia poliitilist toetust, olen ma kindel, et Euroopa Parlament ja Nõukogu kindlustavad selle keelu vastuvõtmise lähimal võimalusel.''


Advocates For Animals poliitiline direktor Libby Anderson ütles: ''Me õnnitleme Komisjoni selle ettepaneku tegemise puhul. Kuigi me oleme kõigi karusnahkade vastu, arvestades selle kaubandusega kaasnevat julmust, siis koerte ja kasside nahkade kasutamine on inimeste meelest eriti vastikusttekitav. On raske toetuda erinevatele liikmesriikidele, et nad viiksid sisse oma seadused, sest lähenemised võivad olla erinevad. Üldine EL'i keeld koera- ja kassinahkadega kauplemise kohta teeb olukorra selgeks ja loomulikult kandub EL'i regulatsioon otse üle kõigile liikmesriikidele.''

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara