USA keelab iPodide müügi Põhja-Koreasse

Et taltsutada Põhja-Korea ekstsentrilise
presidendi elustiili, tahab Bushi administratsioon keelata iPodide,
plasmatelerite, Segway ja muu elektroonika müüki Põhja-Koreasse.

See on Washingtoni esimene katse kasutada kaubanduspiiranguid välisliidrite vastu. Usutakse, et keelatud kaubad on Kim Jong Ili lemmikud või ta armastab neid kinkida oma 600le lojaalsele toetajale, kes juhivad kommunistlikku valitsust, kirjutas Forbes.

Kimil on ka teisi võimalusi varustada ennast elektroonika- ja luksuskaupadega. Kuid kättesaamatuks muutuvad konjak, Rolexi kella, sigaretid, kunst, kallid autod, Harley Davidsoni mootorrattad ja isiklikud veesõidukid nagu skuutrid, mis teeb Kim Jong Ili elu keerulisemaks.

Keeld laieneb ka muusikariistadele ja spordivarustusele. 160 cm pikkune Kim on entusiastlik pesapallifänn. Kimi endine sekretär, kes on tõenäoliselt tema uus naine, õppis klaverit Pyongyangi muusika ja tantsu ülikoolis.

"Kui Põhja-Korea inimesed nälgivad ja kannatavad, ei pea riigi juhtkond sigareid ja konjakit nautima," ütles USA kaubandusminister Carlos M. Gutierrez. "Me keelame kõikide luksuskaupade ekspordi, mis on ostetud vaid Põhja-Korea valitsuse eliidi heaoluks."

Endise USA välisministeeriumi ametniku James A. Lewisi sõnul on Kim Jong Ilil varustajad, kes suudavad tuumarelvi Põhja-Koreasse viia. "Kui see kaup mahub tsiviillennuki pagasiruumi, siis Kim Jong Il saab ka selle."

Peale 9. oktoobri tuumakatsetusi keelas ÜRO Julgeoleku nõukogu Põhja-Koreale sõjaväevarustuse, relvade ja luksuskaupade müügi. Kuid iga riik pidi ise koostama nimekirja luksuskaupades, mis on keelatud. Jaapani nimekirjas on veiseliha, kaaviar, rasvane tuunikala, kallid autod, mootorrattad, kaamerad jne. Paljud Euroopa riigid alles koostavad oma nimekirju.

USA luureohvitseride sõnul eelistab Kim Mercedese, BMW ja Cadillaci autosid, Jaapani ja Harley Davidsoni mootorrattaid, Hennessy XO konjakit, Johnny Walker Scotch viskit, Sony kaameraid ja Jaapani õhukonditsioneere.

Osale arutelus

Toetajad

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV keskmistele ja suurtele ettevõtetele

Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Lihtsam viis e-poe loomiseks

Müü oma tooteid kasutades Eesti suurimat pilve-põhist platvormi! Meie võimas e-poe lahendus annab sulle kõik vajalikud tööriistad ehitamaks endale sobiv e-pood.

Statistika

Teabevara