Õiglane kaubandus jõuab Eestisse

Fairtrade märgitooted sel aastal saadaval
esimese Balti riigina Eestis, teatas Eesimaa Roheline liikmine.

Õiglane kaubandus on kiiresti kasvav rahvusvaheline süsteem, mis tagab õiglasemad kauplemistingimused rohkem kui miljonile arengumaa talunikule ja töölisele. Õiglase kaubanduse tooteid müükse 60 erinevas Euroopa, Ameerika ja Aasia riigis. Nüüd on õiglase kaubanduse tooted saadaval ka esimese Balti riigina Eestis.

Kuigi Eestis on teadlikkus õiglasest kaubandusest veel madal ning toodete kättesaadavus siiani piiratud, soovivad 2006. aasta novembris läbi viidud uuringu kohaselt õiglase kaubanduse tooteid osta pooled küsitletuist.

Siiani on õiglase kaubanduse tooted olnud saadaval vaid väikestes eripoodides, kuid sellest aastast leiab suurematest jaekauplustest Fairtrade märki kandvat suhkrut, teed ja kohvi. Lisaks neile kõige laiemalt tuntud toodetele, jõuavad sel kevadel turule ka õiglased banaanid, vein ja õlu.

"Ettevõtted on reageerinud väga positiivselt üleskutsele pakkuda Eesti tarbijale Fairtrade märgitooteid. Me loodame, et selle aasta jooksul laieneb sortiment veelgi. Oodata on riisi, pähkleid, ananasse jt puuvilju," ütleb õiglase kaubanduse projektijuht Riina Kuusik.

Õiglane kaubandus kasvab maailmas jõudsalt. Sertifitseeritud ühistuid on 58 erinevas Ladina-Ameerika, Aasia ja Aafrika riigis. Koos talunike ja nende pereliikmetega annab õiglane kaubanduse võimaluse paremaks eluks üle viie miljonile inimesele. Fairtrade sertifitseeritud toodete käive maailmas oli 1.1 miljardit euro (17,2 miljardi krooni) 2005. aastal. 2006. aasta käibeks hinnatakse 1.3 miljardit eurot (20,3 mld krooni). Kõige rohkem müüakse õiglase kaubanduse tooteid Šveitsis, Suurbritannias ja USAs.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara