Täna stardib Fairtrade kaubamärk

Täna, 7. mail algab Eesti Rohelise Liikumise ja
Soome õiglase kaubanduse assotsiatsiooni koostöös tootemärgi Fairtrade avanädal.

Õiglase kaubanduse ehk Fairtrade märgi alane teavitustöö toetab õiglase kaubanduse toodete müüki ja selgitab tarbijatele ostukäitumise seoseid arengumaade probleemidega, teatas Eestimaa Roheline Liikumine.

Fairtrade märk tootel tagab arengumaade talunikule väärilise tasu, lisatulu kogukonna arenguks ning garanteerib, et tootmises ei ole kasutatud laps- ja orjatööd ega kurnatud keskkonda. Etioopia kohviühistu juht Tadesse Meskela loodab, et Lääne tarbijad hakkavad üha rohkem hoolima sellest, millist kohvi nad joovad ja millise hinnaga on see toodetud: "Muutus on tarbijate kätes. Küsimus ei puuduta mitte ainult kohvi, vaid ka teisi tooteid, mille eest makstav äärmiselt madal hind mõjub tootjaile hävitavalt."

Õiglase kaubanduse süsteem garanteerib rohkem kui viiele miljonile talunikule, istandustöölisele ja nende peredele Aafrikas, Ladina-Ameerikas ja Aasias paremad majanduslikud ja sotsiaalsed tingimused. Nii nendib Arturo Gómez õiglase kaubanduse banaaniühistust Coopetrabasur (Costa Rica), et eetilise kaubandusskeemiga liitudes sai ta otsustusõiguse enda elu üle: "Varem olin ainult keegi, kes laadis banaanikaste rongi peale. Mingit muud vastutust mul ei olnud. Olin tavaline põllupidaja. Õiglase kaubanduse süsteemi abil on minust saanud rahvusvaheline rimees."

Eestisse on jõudnud õiglase kaubanduse märki kandev kohv, tee, suhkur, šokolaad, puuviljad ja vein, so tooted, mida ei ole võimalik Eestis toota. Aasta lõpus on oodata õiglase kaubanduse puuvillatooteid, riisi ja pähkleid. Fairtrade toodete valik on hetkel kõige suurem Tallinna Kaubamajas, kus saab kõiki tooteid ka avanädala raames maitsta. Samuti on teised suuremad kauplused ja poeketid sel aastal oma sortimenti õiglase kaubanduse toodetega rikastamas.

Nii müügiettevõtetele kui tarbijatele suunatud Fairtrade teavitusnädal kestab 7.-12. maini 2007. Eesti kogemuse varal jätkatakse eetilise kaubamärgi juurutamisega ka teistes Balti riikides. Õiglase kaubanduse märgi lansseerimisnädalat toetavad Hollandi Saatkond, Avatud Eesti Fond ja Riigikantselei.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik!

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara