Autor: Kaubandus.ee • 23. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti üritab parandada suhteid Venemaaga

Tänasel Läänemeremaade majandus- ja kaubandusministrite kohtumisel tegi minister Juhan Parts ettepaneku luua Venemaaga ühist piiri omavate riikide fond.

Fondi abil hakataks rahastama piiriülese infrastruktuuri ning tehniliste lahenduste parandamiseks ja kompetentsi tõstmiseks tehtavaid investeeringuid, teatas majandus- ja kommunikatsioonimisteerium.

„Kui seni oli Läänemeremaade Nõukogu üks plaanilisi tegevusi piiriülese infrastruktuuri arendamise rahastamise võimaluste uurimine, siis mingem nüüd uuringutelt üle tegudele,” ütles minister Parts Stockholmis toimunud kohtumisel peetud kõnes. Partsi ettepaneku kohaselt tuleks Läänemeremaade Nõukogu raames luua Venemaaga ühist piiri omavate riikide fond, millest on võimalik teha investeeringuid piiriületuse paremaks toimimiseks ning tehniliste lahenduste tõhustamiseks.

Oma ettekandes puudutas minister Parts ka veel viimasel ajal Eesti ja Venemaa vahelises kaubanduses ning majandussuhetes esile kerkinud tõkkeid, sh probleeme seoses Narva sillaga ja Eesti kaupade boikoteerimist Vene turul.

Radisson SAS Royal Park Hotel’is toimunud ministrite kohtumise peamised arutelu teemad olid Läänemere riikide kaubandustõkete eemaldamine, piirkonna konkurentsivõime parandamine ning kaubanduse ja investeeringute soodustamine. Ministrid arutasid ka võimalusi, mis tagaksid piirkonna jätkuva konkurentsivõime globaalse majanduse kontekstis. Mitmed liikmesriigid tõstatasid küsimuse, et Venemaa WTO liikmelisus võimaldaks kõrvaldada seni eksisteerivad kaubandustõkked Venemaa ja teiste Läänemere piirkonna riikide vahel.

Eesistujamaa Rootsi tõstis üles küsimuse Euroopa Liidu liikmesriikides ning Islandil ja Norras kasutatava SOLVIT süsteemi laiendamise võimalusest kolmandatele riikidele, mis võimaldaks kiiremini lahendada piiriüleses majandustegevuses tekkivad probleemid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757