Autor: Kaubandus.ee • 25. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poolsada Soome firmaomanikku võib Eestis ärikeelu saada

Eesti nõustus sellest aastast tunnustama Soomes antud ärikeelde ning võib siin tegutseva poolesaja soomlasest firmaomaniku ja -juhi äritegevuse keelata.

Ellu rakendada keeldu seni ei saa, kuni soomlased pole ärikeeluregistrit online'is nähtavaks teinud. Ilmselt juhtub see sügisel.

Eestis tegutseb poolsada ärikeelu-soomlast, kelle firmad enamasti majandustegevust ei näita ja sihtkohaks on Soome. Uus huvilaine tekkis neil 2005-2006, kui umbes kakskümmend ärikeelu saanud meest Eestist riiulifirma ostis.

Soomes jõustus jaanuaris ärikeeluseaduse muudatus, mis keelab välismaa kaudu Soomes äri ajada, juhul kui firma vastutaval isikul on Soomes ärikeeld. Vantaa kriminaalpolitsei kriminaalkomissar Kari Jalonen ütleb, et üks mees on neil uue seaduse abil juba teolt nabitud.

Eestis on 1. jaanuaril 2007 jõustunud pankrotiseaduse täiendusega antud justiitsministrile õigus tunnustada välisriigi ärikeelde võrdseks Eesti omadega.

Seni on lahtine, kas ärikeelu laienemine Eestisse kehtib tagasiulatuvalt, st, kas juba siin tegutsevad soomlased peavad pillid kokku pakkima. Välistatud see pole, sest tegelikult juba sellest aastast ei tohiks ärikeeluga soomlased siia firmat asutada, kuid keegi neid veel ei kontrolli.

"Karistusel tagasiulatuvat jõudu olla ei saa. Aga ärikeeld pole karistus, vaid tsiviilõiguslik tõkend," selgitab justiitsministeeriumi vabakutsete ja õigusregistrite talituse juhataja Viljar Peep.

Tervakoskist pärit mees, 62aastane Erkki Vilho Kumpulainen omab Eestis ehitusfirmat Saneeraus Ersa OÜ, ostetud veebruaris 2006. Soomes sai ta ärikeelu Maalausliike Express OY juhina novembrini 2009. Ta on 27 aastat ehitusalal töötanud. "See anti mõttetu süü ja väikeste summade eest," räägib ta. "Mõtlesin, et tulen Eestisse. Laevaga on nii lühike ots. Mul läks paberite ajamisega üks päev. Vaid 1080 eurot läks kuni notarini."

Kumpulaineni firmal siin kontorit pole, küll on objekte suuri ja väikesi. "Soomes teeme ja Eestis ka," räägib ta. Pakub Soome tööde eksporti, see on nullprotsendilise käibemaksuga. Kumpulainen rõhutab, et on nüüd Eestis maksumaksja, rahaasjad on Eesti pangas. Töötajad on soomlased, üks on eestlane. Tal oleks kurb, kui Eesti seadused selle äri keelavad. "Isegi kui ärikeeld lõpeb, jäängi Eesti alla," lisab ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757