Autor: Kaubandus.ee • 4. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pane õpikud kappi ära

Koolikapid on muutunud Eesti laste seas populaarseks ja võiks arvata, et ajatu äri toob firmale ühtlase vooluga rahajõe, kirjtas Äripäev. Koolis kappe rentiv firma ei pea aga äri väga tulusaks - kappe lõhutakse ja mõlgitakse, mistõttu vajavad nad pidevat hoolt.

"Muidugi tahan koolikappi, siis ei pea asju kogu aeg tassima," ütlevad lapsed kohe. Kapp on kergendus ka lapsevanematele, kes peavad kuulma, kuidas laps koolimajas terve päeva sokkis lidus, sest "mul on kehalise asjad kadunud" või "mu vahetusjalanõud on kadunud".

Koolikappe rentiva firma Tonitok OÜ asutasid TTÜ majandustudengid Tõnis Vesiallik ja Kristjan Kuutok. Firma registreeriti alles aprillis, kuid juba on paljudel lastel kapivõtmed käes.

"Lõpetasime ise alles keskkooli ja tundsime puudust kappidest," rääkis Kuutok. "Meeldib pakkuda asja, mida ise kunagi vajasime." Praegu on firma pannud kapid üles nelja kooli: Mustamäe, Keila, Pärnu Koidula ja Tartu Kivilinna gümnaasiumi põhikooli klassidele.

"Nooremad klassid tahavad kappe rohkem," märkis Kuutok, lisades, et takistada võib kooli ruumikitsikus või juhtkonna vastuseis.

"Koolil endal pole raha, et kappe osta. Lisaks vajavad kapid pidevalt hooldust, millega koolil pole võimalik tegeleda," selgitas Kuutok. "Tihtipeale lõhuvad lapsed kapid ära. Mitte see, kes kappi kasutab, vaid teised. Lisaks tekivad kappidele mõlgid, lukud lähevad katki - kõik see vajab pidevat hoolt."

Koolikapp.ee kaubamärgi all pakub tipikate firma metallkappe, mille lahter on 67,5 liitrit suur: sinna mahub 135 pudelitäit limonaadi. Aastas tuleb kapi eest renti maksta 486 krooni - 52 krooni kuus. Võtme kaotamise eest tuleb maksta 100 krooni trahvi.

Kapile ei tohi kleepida kleepse ning firmal on õigus ka kapp lapsevanemal hüvitada lasta, kui see rikuti.

Mustamäe gümnaasiumi majandusala juhataja Asta-Eha Ottesson ütles, et kapid lastele väga meeldivad. Praegu on koolis kaheksa suurt kappi, igaühes 16 boksi. Sügisel on plaanis neid juurde tellida. "Tekib raskusi mahutamisega. Kuid kõik lapsed neid ei taha," ütles Ottesson, kelle sõnul mahutab boks õpikud, jaki ja kampsuni. Jalanõud tuleb garderoobi jätta.

Jüri gümnaasiumi majandusjuhataja Marika Rohtla ütles, et nad on BK Kontorilt renditud kapid välja ostnud. "Kapi hind lapse kohta kuus on 50 krooni, paljud rendivad kappi kahe peale," ütles ta. Koolis on üle 700 õpilase, kappe on 266 ja neid tellitakse juurde.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757