Autor: Kaubandus.ee • 14. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alkoholipiirang sulgeb Selveri ja Rimi kell 20?

Eesti Kaupmeeste Liidu (EKL) juhatus teeb pealinna volikogule ettepaneku mitte toetada Tallinna linnavalitsuse algatust keelata alates 1. juulist Tallinnas alkohoolsete jookide müük jaekaubandusvõrgus kell 20.00–8.00.

Eesti Kaupmeeste Liidu juhatuse esimehe Heiti Allmäe sõnul tehti avalik pöördumine lootuses, et Tallinna Linnavolikogu liikmetele jätkub arukust teha läbimõeldud otsuseid ja mitte lähtuda lühiajalistest eesmärkidest, teatas liit.

“Kaupmeeste Liit on seisukohal, et piirkondlikud erisused alkohoolsete jookide müügi korraldamisel üksnes süvendavad regionaalset ebavõrdsust ega võimalda tagada jaekaupmeeste võrdset kohtlemist ning aitab kaasa ebamugavuste tekkimisele,” ütles Allmäe.

Liidu hinnangul ei lahenda õhtune alkoholimüügi keeld alkoholi tarbimise probleemi ning mõjutab kõige valusamini kultuurseid tarbijaid, kes on harjunud tegema sisseoste õhtusel ajal, et vältida tipptunnil tekkivaid järjekordi. Piirangu kehtestamisel kaaluvad kaupmehed (Rimi Food Eesti AS, AS A-Selver, ETK jt) kaupluste sulgemist alates 20.00.

Eesti Kaupmeeste Liidu hinnangul peaks alkohoolsete jookide müügi korraldusel üle riigi lähtuma võimalikult ühtsetest printsiipidest. EKL leiab, et alkohoolsete jookide müük jaekaubanduses peaks olema lubatud aegadel, mil on avatud enamik kauplusi. Siinjuures kutsuvad liidu ettevõtted linnavolikogu liikmeid ja kaupmehi üles ühtlustama alkoholi lubatud müügiaega kaupluste lahtiolekuajaga ehk 22.00.

Plaanitav piirang suurendab oluliselt klientide hulka kauplustes tipptunnil ning toob kaasa kassajärjekordade pikenemise. Suurenenud külastajate hulga teenindamiseks peavad kauplused korraldama ümber teenindajate töö õhtuste vahetuste arvelt, mis omakorda tingib vajaduse sulgeda kauplused õhtul vähemalt paar tundi varem. Ümberkorralduste tõttu kannatavad eelkõige igapäevaste sisseostude tegijad, samal ajal kui alkoholiprobleemiga isikud saavad alkoholi varem valmis varuda või osta seda baaridest ja restoranidest, mida linnavalitsuse poolt kavandatud piirang ei puuduta.

Ilmselgelt ei suudaks müügiaja lühendamine oluliselt vähendada alkoholi liigtarbimise või alaealiste purjutamisega seotud probleeme. Nende küsimuste lahendamiseks peaksid Tallinna Linnavolikogus esindatud poliitilised jõud suunama oma tähelepanu sellistele teemadele nagu tööhõive parandamine, noorte vaba aja mitmekülgsem sisustamine, erinevate sportivõimaluste populariseerimine ja kättesaadavuse parandamine, märgitakse pöördumises.

Kaupmeeste Liit toetab alkoholi tarbimise vähendamist, aga mõistlike vahenditega.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757