Liviko: ettevõtluskeskkond ei ole enam aimatav

Eesti alkoholitootja –ja importija Liviko
hinnangul on alkoholimüügi piirangute ümber toimuva näol tegemist
politikaanlusega, mis ei teeni tegelikult rahva tervise eest hoolitsemise
eesmärki, teatas firma.

Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi ütles viimastel kuudel alkoholimüügi ümber toimuvat kommenteerides, et keskkond on kohaliku legaalse tootja jaoks ebastabiilne ning ettearvamatu.

„Meie võime öelda, et konkreetselt alkoholi tootmise ja müügiga seotud majanduskeskkond on muutunud äraarvamatuks, mis on ettevõtja jaoks halvim, mis saab juhtuda. Oleme väga seda meelt, et Eesti riigil peab olema meie rahvuslikke huve arvestav alkoholipoliitika, kuid see rapsimine, mis kevadel pihta hakkas, vaid suurendab ebastabiilsust. Kindlasti ei teeni trall alkoholimüügi ümber tarbijate, ausate ettevõtjate ega kogu ühiskonna huve," sõnas Kalvi.

Liviko maksab aastas üle poole miljardi krooni erinevaid makse. Kalvi sõnul häirib kõige enam just suhtumine. „Enamikust otsustest me loeme lihtsalt lehest, uued korrad hakkavad kehtima kohati päevaste, kohati nädalaste etteteatamistega. Põhjendused on seejuures kõige erinevamad. Poliitikud peaksid mõtlema sellele, et ühel päeval kui selgub, et legaalse kauplemise piiramise tulemusel tuleb turule tagasi uuesti salaviin, siis keegi peab selle eest ka vastutama,” sõnas Kalvi.

Tema sõnul on kurb lugeda ka ettepanekut hakata tootma alkoholivaba Vana Tallinnat. „Vana Tallinn on Eesti üks tuntumaid kaubamärke, kuhu on läbi aastakümnete investeeritud tohutuid vahendeid. Ma leian, et poliitikutel ei ole kohane ettevõtjaid õpetada, kuidas nemad oma äri peavad ajama. Jäägem igaüks ikka oma liistude juurde. Neid riike on maailmas ilma meietagi liiga palju, kus poliitikud teavad paremini, mida erasektor „peaks” tegema ja mida mitte,” sõnas Kalvi.

Liviko müüs 2006. aastal ligi 11 miljonit liitrit kanget alkoholi ja maksis aastaga riigieelarvesse 496 miljonit krooni alkoholiaktsiisi. Liviko kuulub täielikult Eesti kapitalile, ettevõtte ainuomanik on valdusfirma NG Investeeringud.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara