Autor: Kaubandus.ee • 18. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Netipoed ahvatlevad ostjaid võltsjuveelidega

Eesti agarad netiostlejad tellivad internetikaubamajadest üha enam ka juveelitooteid ja väärisesemeid ning saavad enamjaolt petta.

"Minu kätte on ekspertiisi juhtunud kümmekond internetist ostetud vääriseset, neist mitte ükski pole olnud see, mida ostjale lubati," selgitas juveelifirma Aurum juht Heli Kuulman Postimehele. "Sageli ei vasta lubatule ei ehte kaal, vääriskivid ega viimistlus."

Tehnilise järelevalve inspektsiooni väärismetallide peaspetsialist Andrus Rumm kinnitas, et internetikauplustes ja -oksjonitel müüdavate vääriskividega ehetel puudub enamjaolt kivide kvaliteeti kirjeldav teave.

"Juhul, kui teave on siiski esitatud, ei pruugi see tõele vastata," tõdes Rumm. "On võimalus, et müügipakkumises looduslikuks kiviks nimetatud vääriskivi on tegelikult sünteetiline."

Nii kaebas maailmakuulus juveelide tootja Tiffany Co 2004. aastal kohtusse maailma suurima interneti-kirbuturu Ebay, kust pärinevad ka paljud Eestisse ostetud väärisesemed. Juveelifirma avastas toona, et tervelt 73 protsenti Ebays Tiffany Co nime all müüdavatest ehetest on võltsing.

Peale suurte internetiturgude pakuvad väärtvidinate müüjad kaupa ka kodumaises osta.ee-s.

Mullu detsembris jäi pika ninaga osta.ee kaudu Tartusse registreeritud firmalt Abola valgest kullast, teemantide ja tansaniidiga sõrmuse ostnud Tallinna ülikooli tudeng, kes ei soovinud oma nime avaldamist. Müüja väitis sõrmuse letihinnaks 9600 krooni, kuid ostja sai selle kätte 2700 krooniga.

"Hästi ilus sõrmus oli, aga mõtlesin igaks juhuks viia Heli [Kuulmani] kätte – hind tundus liiga hea," sõnas pettasaanu. "Ta vaatas peale ja ütles kohe, et sõrmus on ilmselt pärit Aasiast, kus kasutatakse tehisteemante."

Kalliskivid internetist

www.bidz.com – populaarne ehete oksjonileht, mis maksab raha tagasi, kui toode ei vasta kirjeldusele. Tootega saab kaasa tellida vastavuspassi.

www.amazon.com – maailma suurim netikaubamaja. Täiesti turvaline, kui müüjaks on Amazon.com ise. Keskkonda kasutavad ka teised müüjad, kuid see on alati selgelt märgitud.

www.bluenile.com – usaldusväärne ja Eesti hindadega võrreldes väga soodne teemantehete ostukoht.

www.ebay.com – maailma suurim oksjonikeskkond, kus võib leida odavalt kõike – kuid puudub kindel garantii.

www.overstock.com – müüb suurte kaubamajade laojääke 40–80 protsenti odavamalt.

Allikas: Netikulleri omanik Heikki Haldre

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757