Autor: Kaubandus.ee • 20. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad: alkoholipiirangu kahju ettevõtetele on ebaõiglaselt suur

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Tööandjate Keskliit pöördusid täna Tallinna linnavolikogu ja linnavalitsuse poole palvega loobuda plaanist kehtestada ebaõiglased alkoholimüügi piirangud.

Ettevõtlusorganisatsioonide hinnangul on piirangutest saadav kasu ebaproportsionaalne kahjuga, mida kava toob ettevõtetele, teatasid organisatsioonid.

"Kavatsus piirata alkohoolsete jookide jaemüüki kauplustes alates kella 20.00 piiraks liialt tarbijate õigusi ning kitsendaks ebaproportsionaalselt kauplejate põhiseadusega tagatud ettevõtlusvabadust. Müügipiirangu kehtestamine kujutab endast äriühingute ettevõtlusvabaduse olulist riivet. Tegemist on ulatuslike piirangutega, mis meie arvamuse kohaselt on ebaproportsionaalsed. Õiguse üldpõhimõtete kohaselt aga peavad kitsendused olema proportsionaalsed saavutatava avaliku hüvega," seisis pöördumises.

Pöördumises leitakse, et linnavalitsusel koostöös riigi korrakaitseorganitega on olemas kõik õigusriigile vajalikud vahendid korra tagamiseks - suurendada politseipatrullide arvu, kontrollida alkoholi kättesaadavust alaealistele jaekaubanduses ning tõsta teadlikkust alkoholi kahjulikust mõjust tervisele läbi preventiivsete tegevuste. Seetõttu ei ole nende sõnul alkoholimüügi piirangud vajalikud.

Lisaks kaupmeeste õiguste rikkumisele pöörasid alla kirjutanud linnaisade tähelepanu otsuse majanduslikule mõjule. "Koos alkoholiga müüakse enamuses üle 20.00 lahti olevates kauplustes ka muid toidu- ja esmatarbekaupu. Müügipindade ja -lettide eraldamine nii väikestes kui suurtes kauplustes, mis võimaldaks jätkata mittealkohoolsete kaupade müüki, nõuab suuri investeeringuid ning on mõningatel juhtudel tehniliselt võimatu," kirjutasid nad.

Sellistel puhkudel võib juhtuda, et ettevõtjad sulgevad kauplused varem. Niisugune "samm aga piiraks oluliselt seadusekuulekult käituvate tarbijate valikuid, vähendaks töökohti jaekaubanduses, vähendaks turismisektori atraktiivsust, suurendaks varimajanduse osakaalu, piiraks ettevõtlusvabadust ning tõenäoliselt ei too kaasa soovitud mõju alkoholismi vähendamisel".

Lisaks tõid organisatsioonid välja, et Tallinnas kavandatav rangem müügipiirang tekitaks ebavõrdset konkurentsi Tallinna ja ülejäänud Eesti vahel, seades Tallinna kauplejad põhjendamatult halvemasse konkurentsiolukorda.

Ettevõtlusorganisatsioonid soovivad oma taotluses, et enne otsuse tegemist kaasatakse aruteludesse nii ettevõtjate katusorganisatsioonid kui ka Eesti Kaupmeeste Liit ja Toiduainetetööstuse Liit.

Ühtlasi tegid organisatsioonid pöördumises ka varem mainitud kompromissettepaneku kehtestada alkoholi jaemüügi keeld alates kella 22.00. S.o 1 tunni võrra varasema võrreldes praegu kehtivaga.

Ettevõtluse keskorganisatsioonide avaldust toetavad ka Eesti Kaupmeeste Liit ja Eesti Toiduainetööstuse Liit.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757