Autor: Kaubandus.ee • 20. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harju omavalitsused tahavad terves riigis alkoholi müüki piiravaid seaduseid

Harjumaa Omavalitsuste Liit (HOL) pöördus täna kirjaga valitsuse poole ettepanekuga muuta seadusi nii, et alkoholi jaemüüki oleks võimalik piirata kogu riigis ühtedel alustel.

Omavalitsused avaldasid lootust, et tulevikus saab muudatusi teha selliselt, et kodanike ja ettevõtete õiguspärased ootused ning põhiseaduslikud õigused ja vabadused on tagatud.

Pöördumist toetas HOLi volikogul ka Harju maavanem Värner Lootsmann, teatas liit.

Harjumaa omavalitsusjuhid tõdesid HOLi volikogu 20. juuni istungil, et alkoholi pea ööpäevaringne kättesadavus tekitab probleeme õiguskorra tagamisel ning pelgalt omavalitsuste ja politsei poolsete järelevalve ja muude meetmetega ei ole võimalik olukorda nimetamisväärselt parandada.

"Teisalt tekitavad probleeme kohaliku omavalitsuse üksuste poolt kehtestatud alkoholi jaemüügi piirangud, õigemini nende erinevused. Kehtestatud piirangute ajalised ja muud erisused on loonud olukorra, kus alkoholi ostmiseks sõidetakse naaberomavalitsuste territooriumil asuvatesse müügikohtadesse. Enamgi, selline alkoholiralli ületab ka maakondade piire ja on igal juhul täiendav risk avalikule korrale ja julgeolekule," teatasid omavalitsused.

Kolmandaks, riigi ja kohalike omavalitsuste poolt kehtestatud piirangud on olnud eklektilised ning tekitanud segadusi nii kodanikele kui äriühingutele. Kord on alkoholi jaemüük lubatud, kord piiratud nii ja kord naa, erinevate avaliku halduse institutsioonide aktid on omavahel vastuolulised, märks HOL.

Kehtiva alkoholiseaduse järgi on igal volikogul õigus otsustada alkoholi jaemüügi piiramine oma parima äranägemise järgi. Maakondlikul omavalitsusliidul ei ole pädevust nimetatud probleemi lahendada, sest liidu organite otsused on seaduse kohaselt liidu liikmetele soovituslikud ning omavalitsusjuhtide vahel kokkulepitu ei realiseeru alati maakonna kõigi omavalitsuste volikogude identseteks otsustusteks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757