Zimbabwe sunnib kaupmehi jõuga hindu alandama

Zimbabwe valitsuse eelmisel nädala alanud
kampaania, mille käigus sunnitakse jõuga kaupmeestel hindu alanda, võib
kaupmeeste ja ökonomistide hinnangul riigi kaosese paisata.

Politsei ja valitsusmeelsed noorteorganisatsioonid tuhisesid kauplustesse ja vabrikutesse, sundides neid arreteerimise ja muu hullema ähvardusel hindu alla laskma. Selle tagajärjel osteti poed põhitoiduainetest tühjaks ja kaupmehed teatasid tohutustest kaotustest, kirjutas New York Times. Poodnikke, kes keeldusid hindu alandamast, peksis sõjaväeline noorteorganisatsioon, keda tuntakse Roheliste pommitajatena (Green Bombers).

Politseinikele ja noortele järgnes tavainimeste parv, kes soovisid süüa osta valituse määratud hinnaga.

"Inimesed kaotavad miljoneid ja miljoneid dollareid," ütles Bulawayo kaupmees. Zimbabwe raha muutub inflatsiooni tõttu järjest väärtusetumaks. "Kõigil saavad varud otsa ja nad ei suuda neid asendada," lisas ta.

Kuna valitsus on lubanud arreteerida kõik kaupmehed, kes ei müü oma kaupa valitsuse reklaamitud hindadega, siis lubas Bulawayo kaupmees oma poe praktiliselt tühjade riiulitega lahti hoida.

Majandusteadlaste hinnangul ei ole valitsuse hinnaalandusplaan jätkusuutlik. Poodnikud ja vabrikandid pigem sulgevad oma ärid ja vallandavad töölised kui toodavad kahjumiga. Harare majanduskonsultandi John Robertsoni sõnul ei saa varsti mune, piima, leiba jne osta, kuna varustajad ei saa jaemüüjale müüa nii madala hinnaga, et poodnikud kasumit teeniksid.

Zimbabwe aastane inflatsioon oli mais 4500%. Valitsus ei ole seda küll veel kinnitanud. Robertsoni hinnangul on praegune inflatsioon umbes 10 000%, kuid valitsus ei väljasta enam sellekohast statistikat.

Analüütikud kardavad, et majanduskrahhile järgnevad rahvarahutused, kuna heidutatud töölised ei saa osta lihtsaid toiduaineid nagu maisi, õli, suhkrut.

President Robert G Mugabe on kaupmehi hinnakontrolliga ähvardanud varemgi.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara