Ilm ja nõudlus löövad toiduhinnad lakke

Selle aasta põua ja vihmade ning maailmas
kasvava toidunõudluse tõttu on maailmaturul piima, vilja jm
põllumajandussaaduste hinnad järsult tõusnud.

Maailma toiduhindade tõus on paljude tegurite koosmõju tagajärg. Mitmel pool - Lõuna-Euroopas ja Austraalias - valitsev põud on kergitanud teravilja hinda lühikese ajaga veerandi võrra. Oma osa mängib ka see, et toiduteravilja kasvatamine on biokütuste tootmise kasvu tõttu vähenenud, kirjutas Äripäev.

Lääne-Euroopa vägevad sajud on sundinud loomi tänavu suvel rohkem laudas hoidma kalli sööda peal, mis on mõjutanud piima hinda. Näiteks toiduteravilja hind on maailmaturul praegu viimase 11 aasta kõrgeim. Samal ajal kasvab Hiinas, kus peaminister õhutab lapsi piima jooma, piimanõudlus 15-20 protsenti. Et jõukamaks muutuvate Hiina jt suurte arenevate riikide turg on lõputu, siis on pakkumise ja nõudluse vahekord paigast ära.

See on üks põhjus, miks möödunud sügise ja kevade vahel tõusis maailmaturul piimapulbri, juustu ja või hind ligi poole võrra. Nõudlus on nii suur, et isegi ELi paha mainega interventsioonivarude laod on müüdud täiesti tühjaks, mida ei ole ELi ühtse põllumajanduspoliitika kogu 43aastase ajaloo jooksul kordagi juhtunud. Veel kaks aastat tagasi seisis ELi ladudes 250 miljonit tonni võid.

ELi suurimal piimatootmismaal Saksamaal on piima tootmishind kerkinud eelmisest aastast 30 protsenti. Saksa piimatootjate liit on sel aastal ennustanud, et osa piimatooteid, nagu või, võib tänavu kallineda kuni 50 protsenti. Saksamaal endal on hinnatõusuruumi, sest nõrga kodumaise nõudluse tõttu on seal piimatoodete hinnad 87 protsenti ELi keskmisest. Kuid seda korvab Saksamaa järjest kasvava ekspordiga Ida-Euroopasse ja Aasiasse.

Suurbritannia suurim piimatootja Dairy Crest, mille käes on 29 protsenti riigi piimaturust, hoiatas sel kuul, et sajuse suve mõjul tõuseb sügisel piima hind umbes 15 protsenti.

Briti-Hollandi toiduainekontsern Unilever teatas, et kallinevad toiduõli ja piim suurendavad tema kulusid tänavu 9,4 miljardi krooni võrra. See kergitab paratamatult osa toodete, nagu margariin, hinda. Itaalia pastatootjate liit hoiatas, et duurumnisu vähesuse tõttu tõuseb sel sügisel kodumaise pasta hind viiendiku võrra.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara