Autor: Kaubandus.ee • 21. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viinamarkide omanikku ootab vahistamine

Vene riik tahab kätte saada ühe tuntuma Vene viina Stolitšnaja kaubamärki, mis kuulub ärimees Juri Šeflerile, kellele Moskva kohus esitas eelmise nädala lõpul vahistuskäsu.

Viimasel ajal Suurbritannias ja Lätis elavale Šeflerile on esitatud kuus kriminaalsüüdistust, sealhulgas tapmisähvardus, salakaubavedu ning ebaseaduslik äritegevus ja kaubamärgi kasutamine, kirjutas Äripäev. Kohus peab välja selgitama, kas tegemist on õigete või väärsüüdistustega. Kogu loo taga on vana vaidlus selle üle, kellele kuuluvad Stolitšnaja viina kaubamärgi õigused.

1990. aastate alguses oli paljude viinade valmistamise õigus Vene riiklikul firmal Sojuzplodoimport. Kuid pärast seda, kui see firma muudeti aktsiaseltsiks, andis riik 1990. aastate keskel Stolitšnaja ja Moskovskaja viina tootmise õiguse kõigile soovijatele.

1997. aastal moodustas SPI grupi omanik Juri Šefler uue firma Sojuzplodimport (erinevalt riiklikust firmast puudub keskel "o"). See ostis 300 000 dollari eest aktsiaseltsi käest 43 viinabrändi tootmise õigused. Nende seas olid Stolitšnaja, Moskovskaja, Russkaja jt. Lisaks saavutas SPI õiguse, et kõik teised tootjad, kes tahtsid neid viinasid toota, pidid hankima selleks SPI käest litsentsi.

2001. aastal otsustati Venemaal, et kõik tähtsamad viinabrändid tuleb taasriigistada ehk võtta riikliku FKP Sojuzplodoimpordi valdusse. Firma advokaadid väidavad, Sojuzplodoimport erastati valesti ja sellel ei olnud õigust müüa viinabrände, mida nimetatakse Vene rahvuslikuks omandiks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757