Kartulikasvatajaid morjendab kartuli madal hind

Kartuli odavnemine muudab kartulikasvatajad
nukraks, sest hind ei vasta tehtud tööle ja kulutustele vahendab Tarbija24.

Praegu on hulgimüügihind Vanakülas Vinni vallas kartuleid kasvatava Mart Pärnaste sõnul 3,50, mis ilmselt veelgi langeb. Lõuna-Eestis müüakse tema teada kartulit hulgi juba kahe krooniga, sest saaki pole kuskil hoida ja väikeste kogustega kaubanduskettidesse ei pääse.

"Meil on palju väiketootjaid, kes kasvatavad kartulit näiteks poolel hektaril, ja et neil hoiuruume pole, siis üritavad oma saagi kiiresti maha müüa," ütleb Pärnaste ning lisab, et lahendus müümisega viivitada hoiuruumide puudumisel oleks kartulit ise töötlema hakata.

"Kartulit tasub kasvatada ikka vähemalt paarikümnel hektaril, lisaks peab olema vajalik tehnika," selgitas Gustav Põldmaa, miks seda muu tegevuse kõrvale ei võeta. Pealegi peaks olema hoidla, kus kartuleid üle talve säilitada. "Ükski restoran ega pood ei osta kartulit endale lattu, tootja peab tagama selle neile aasta ringi," lisas Rakvere Maarahva Liidu juhatuse esimees Ülo Niisuke.

Kuigi tänavu räägitakse Eestis rekordiliselt heast kartulisaagist, peavad Lääne-Virumaa talunikud seda siiski keskmiseks. "Umbes kümme protsenti suurenes saagikus ühelt hektarilt, võrreldes eelmise aastaga," rääkis Simunas 30 hektaril kartuleid kasvatav Gustav Põldmaa. Tema sõnul jäi maa ikkagi liiga kuivaks ja niiskust oleks rohkem vaja olnud.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara