Ostukeskuste tormiline areng võib jätkuda

Tormiliselt arenevad Baltimaade
ostukeskused ühendasid mõtted Rahvusvaheline Ostukeskuste Nõukogu katuse alla
kohalikus komitees ja pidasid eile Jurmalas esimese konverentsi, kus püüdsid
ette näha tulevikku.

Rahvusvaheline Ostukeskuste Nõukogu (ICSC) ei ole väljamõeldis, vaid ülemaailmse haardega organisatsioon. Sel aastal 50. sünnipäeva tähistav nõukogu, mis koondab üle 70 000 liikme enam kui 100 riigist, jõudis nüüd ka Baltimaadesse, avades kohaliku komitee.

Ostukeskuste rahvas tahab mõtteid vahetada
"Kui mul on dollar ja sul on dollar ja me vahetame need, siis jääb mõlemale endiselt vaid üks dollar. Aga kui mul on idee ja sul on idee ning me jagame neid, siis on meil mõlemal kaks ideed," iseloomustas organisatsiooni mõtet selle juhatuse liige ja Põhjamaade ostukeskuste omanikfirma Steen Strömi juht Sören Brogaard.

Hetkesuundumusi kirjeldades ütles Brogaard, et ostukeskustest on saamas meelelahutuskeskused söögikohtade ja kinodega.

"Tuleb aeg, mil inimene ei veeda nädalavahetust ostukeskustes. Praegu on aga ostlemine meelelahutus," arvas ka üleilmse kinnisvaraettevõtte Colliers International SRÜ regionaaldirektor Maxim Gasiev, tuues näiteid Venemaalt ja Ukrainast.

Majanduse jahenemine kummitab
Hansabanka peaökonomisti Martinš Kazaksi sõnul ei jätku Baltimaades sama suur majanduskasv kui seni ning ka kaupmehed ja arendajad ei saa sama suure käibe ja kasumi kasvuga enam arvestada. Samas pole Kazaksi sõnul veel selge, kas langus tuleb suur või väike ning kindlasti ei tule taandarengut.

"Selge on aga see, et oleme mäe tipus ja hakkame sellelt alla tulema," ütles Kazaks, kelle sõnul võiks majanduskasv lähiaastatel kahaneda 4-5 protsendini. Sellegipoolest jääks siis kasv rahvusvahelises võrdluses analüütiku sõnul üsna suureks. "Aeglasem on siiski väga kiire, kui vaadata arenenud riike," lisas Kazaks.

Colliers International SRÜ regionaaldirektor Muutused majandusolukorras mõjutavad näiteks Põhjamaade ja Baltimaade kasvavatele piirkondadele keskenduvat Soome kinnisvarainvestorit Cityconi, kes kasutab paljuski laenuraha.

"Intresside tõusu mõju on olemas," möönis Cityconi Balti juht Harri Holmström, kelle sõnul tahaksid nad olla igal pool Baltimaades, sealhulgas Riias, kuid praegu ollakse ettevaatlikud.

Investor: oleme positiivselt meelestatud
"Oleme pikaajalised investorid, kuid hetkel oleme äraootaval seisukohal. Oleme positiivselt meelestatud ja loodame pehmet maandumist," ütles Holmström.

Merko Gruppi kuuluva E.L.L. Kinnisvara juhi Aldo Daponi sõnul on turul palju erinevaid investoreid. Institutsionaalsed investorid otsivad kindlamaid objekte. Teised, nagu näiteks Citycon objekte, mida saaks edasi arendada ja paremaks muuta.

Siiski suurprojekte lähiajal Daponi sõnul ei tule ja seetõttu püütakse arendada pisemaid teisejärgulistes sihtkohtades ehk eelkõige väikelinnades nagu Šiauliai.

Rahvusvahelise kinnisvarakonsultatsioonidega tegeleva ettevõtte Re Solution Vilniuse kontori jaemüügianalüütiku Andrius Vitkuse arvates paistab tulevik endiselt helge, sest juba on teada näiteks kümne rahvusvaheliselt tuntud keti soovist laieneda Balti regiooni.

Lisaks peaks kasv ostukeskuste alal lähiaastatel püsima tervelt 8-12 protsendi piirimail.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara