Autor: Kaubandus.ee • 9. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti õun müüakse Poola

Kui enamasti on eestlased harjunud, et Poolast tuuakse õunu siia, siis tänavu veetakse meie ubinaid ka vastupidises suunas, kirjutas Sakala.

Poola lauaõunu impordivad Eesti kaubandusketid endiselt ja sealsetele poelettidele meie õunad niipea ilmselt ei jõua. Küll aga viiakse sel aastal Poola mahlaõunad, mida müüakse tehastele.

Pollis asuva aiandusuuringute keskuse juhataja Ave Kikase sõnul on Eesti eksporti soosinud Poola õunaaedu kevadel tabanud külmakahjustused, mille tõttu tuleb sealt vähem saaki kui tavaliselt. «Teiseks on Eesti õunad hapukamad ja sobivad mahlaks paremini,» lausus ta.

Sobivat olukorda otsustas ära kasutada Karksi valla ettevõtja Kalle Rebane, kelle osaühing Solveiko vedas seni õunu Eestisse. «Et kevadel võtsid öökülmad Poolas osa õisi ära, on hind seal soodne,» põhjendas Rebane.

Polli tootmisjuhi Villu Võsa sõnul on Poola soodsa hinna ja mugavuse tõttu tänavu aiandusuuringute keskuse mahlaõuntele peamine sihtkoht. Sinna veetakse rohkem kui kolmandik saagist.

«Poola minevate õunte kilo eest saame käibemaksu arvestamata 1.40 krooni ehk mõnikümmend senti rohkem, kui kohalikud mahlatootjad suudavad maksta,» rääkis Võsa. «Samuti ei pea me veole kulutama, vaid auto tuleb õuntele meie lattu järele.»

Enamik Polli 180-tonnisest saagist jääb siiski kodumaale. Nagu varem kokku lepitud, müüakse 40 tonni mahlaõunu Võhu Veinile ja ülejäänu Kadarbiku talule. Võsa sõnul suudab muu hulgas mahla ja smuutisid valmistav köögiviljatalu maksta isegi rohkem kui Poola tööstused, ent seal võetakse korraga vastu suhteliselt väike kogus.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757