Autor: Kaubandus.ee • 13. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõte kauples karurasva sisaldava määrdega

Toll pidas kinni ligi 1000 karpi Venemaalt pärit nahahooldusvahendeid, mis sisaldasid karu- ja naaritsarasva ning põhjapõdra sarvedest tehtud pulbrit.

Portaal Roheline Värav edastas, et 11. septembril avastasid tolliametnikud Harjumaal ühe ettevõtte laos nahahooldusvahendeid, mis sisaldasid ohustatud loomaliikidelt pärit tooret.

Venekeelsetel tootepakenditel seisis, et hooldusvahendid sisaldavad karu- ja naaritsarasva ning põhjapõdra sarvedest valmistatud pulbrit. Kuna karu kuulub CITES konventsiooni lisasse B ning sellega kauplemiseks on tarvis spetsiaalset luba, võttis toll 650 karpi nahahooldusvahendit ära ja alustas väärteomenetlust.

Tänaseks on ettevõttele tagastatud 70 karpi tooteid, kuna nendes keelatud aineid ei leitud.

Maksu- ja Tolliameti tollikontrolli osakonna juhataja Urmas Järg ütles Rohelisele Väravale, et ohustatud taime- ja loomaliikide salakaubaturg jääb vaid veidi alla narkootikumidele ja mustale relvamüügile.

Sarnaste toodetega on Eestis probleeme olnud ka varem. Näiteks peeti 22. augustil kinni 300 karpi karurasva, mägrarasva ning mumiod sisaldanud palsamit, millega kauplemiseks puudus CITES’i litsents.

“Iga kord, kui inimesed ostavad ohustatud looma- või taimeliikidest valmistatud tooteid, kahjustatakse maailma looduslikku mitmekesisust, sest tekitatakse salakauba järele nõudlus,” märkis Järg.

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) on 1975. aastal jõustunud konventsioon, mis reguleerib rahvusvahelist kauplemist ohustatud looma- ja taimeliikidega. Konventsiooni A-lisasse kuuluvad väljasuremisohus liigid. B-lisasse on kantud liigid, mis praegu ei tarvitse veel väljasuremisohus olla , kuid mille püsimajäämist kontrollimatu kaubandus ohustada võib.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757