Autor: Kaubandus.ee • 15. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaal lokkab must lambalihaäri

Pärast seda, kui Saaremaa lihatööstus lõpetas lammaste kokkuostu ja tapateenuse, on maakonna lambaomanikel loomade tapmis- ja realiseerimisvõimalused piiratud. Seda rohkem on hakanud õitsema liha kokkuostjate äri, kes ei hooli seadusega määratud tapmistingimuse täitmisest või mittetäitmisest. Suuremate lambakasvatajate sõnul on n-ö „mitteametlikku lammast” igal pool müüa.

Eestis kehtiva loomakaitseseaduse kohaselt võib põllumajanduslooma tappa ainult selleks tunnustatud ettevõttes – tapamajas, kirjutas Oma Saar. Oma tarbeks tapmise puhul peab olema veterinaaridelt võetud vastav tõend (näiteks tuleb üle 12-kuu vanuselt lambalt võtta ajuproov) ning taoliselt tapetud lammast tohib realiseerida vaid tõesti oma tarbeks, s.t mitte müüa. Saaremaal tegutsevad kokkuostjad ei hooli aga lamba vanusest ega sellest, kus loom tapetud on.

Saaremaa veterinaariakeskuse juhataja Toivo Jürissoni sõnul ei ole säärane liha kokkuostmine tema jaoks eriti suur uudis, kuna lehtedest võib taolisi kuulutusi lugeda iga päev. Jürisson kinnitab, et oma tarbeks ei keela lammast keegi tappa, kui veterinaararst on tõendanud, et lammas on terve. Küll aga paneb Toivo Jürissoni imestama, kui keegi on oma tarbeks 5–6 lammast tapnud.

Taoline olukord pole probleemiks ainult Saaremaal, vaid kogu Eestis. Maripuu sõnul on tehtud statistikat, millest selgub, et ametlikult tapetakse Eestis vaid 20% lammastest. Paraku ei taha lambakasvatajad luua ühist rinnet säärase käitumise vastu. „Me oleme ammu seda juba rääkinud ja lambakasvatajad ei koondu,” kurdab Veiko Maripuu.

Kokkuostja leidmine ei ole probleem, nendeni võivad juhatada lambakasvatajad või isegi tavalised ajalehekuulutused. Tegutsemine käib täiesti avalikult.

Oma tarbeks tapmisena näidatud ja seejärel mahamüüdud lamba liha läheb Saaremaalt peamiselt pealinna turulettidele. Maripuu sõnul on näiteks Tallinna keskturg koht, kuhu sel kombel kokkuostetud lambaliha müüakse. „Osaliselt läheb ka restoranidesse, tegelikult on seda igal pool meie ümber. Seda mitteametlikku lammast,” lisab Maripuu.

Oma Saar helistas kahele loomapidajate seas tuntud inimesele ja pakkus neile lahkesti lambaid müüa. Kuressaare turul lihapoodi pidav Raul Pihlas oli telefonikõne peale valmis kohe liha ostma. Pihlase sõnul tullakse kohale, kaalutakse lammas ja makstakse kohe ka raha. Aga kui saab kodus ise ära teha, siis pole vaja mingeid pabereid. Soovituseks öeldi veel kaasa, et lambarümp peab kaaluma vähemalt 15 kilo. Raivo Lõbus Kihelkonnalt ütles, et temal on käed jalad tööd täis ja enne novembrit ta liha ei osta. Kuuldes konkurendi hinnapakkumist, sõnas ta, et noore lamba eest maksab tema 40–42 krooni kilost. Kui küsiti looma tapmise ja tõendite kohta, soovitas ta tappa tapamajas, kuid kui seal ei saa, siis võib-olla ei olevat ka mingeid tõendeid vaja.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757