Autor: Kaubandus.ee • 27. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wal-Mart tuleb Vene turule

Maailma suurim jaekaubanduskett siseneb arvatavalt 2009.a. Venemaa turule, kuid täpset tähtaega pole ettevõte veel avaldanud.

Venemaa-projektist teatas Eesti rahas triljonitesse ulatuva käibega ettevõtte juht Lee Scott, vahendas gazeta.ru. Ta ei nimetanud konkreetset tegevuse alustamise aega Venemaal ega täpsustanud, mil moel kavatsetakse sealset kasvavat turgu haarata. Tänavuse kolmanda kvartali majandustulemusi kommenteerides tõdes USAst pärineva kaubandusketi juht jaeturu üleküllastatust ja kasvu märgatavat pidurdumist kodumaal. Eelmisel aastal andsid välisriigid üle viiendiku müügikäibest, augustis teatas Wal-Mart ka tegevuse peatsest alustamisest Indias. Ettevõte plaanib 2009. aastal investeerida välismail laienemisse 5,3 kuni 5,8 mld dollarit võrreldes 2006.a. 3,5 mld dollariga.

Wal-Mart on seni Venemaa osas üsna pikalt plaani pidanud, mis äratab osas ekspertides ka skepsist. Konkurendid samal ajal ei maga, näiteks Carrefour avab uue aasta esimeses kvartalis Moskvas hüpermarketi. Perspektiivi nähakse rahvusvaheliste suurtegijate jaoks näiteks Nizhegorodski ja Samaara oblastis, Novosibirskis, üldse miljonilinnades – Vene turul veel on ruumi. “Kõik regioonid pole veel jaekaubandusega üleküllastatud, organiseeritud kaubanduse osa on vaid 20%, ülejäänu katavad turud ja putkad,” iseloomustas üks Vene analüütik. Analüütikute hinnangul teeb turule sisenemise keeruliseks ka see, et turg on killustunud, puuduvad tugevad liidrid, keda ära ostes saaks kaasa olulise turuosa.

Kauplemise perspektiive Venemaal tumestab ka valitsuse äsjane otsus põhiliste toiduainete hindade riiklikust reguleerimisest. Külmutatud hindu on nähtavasti oodata kestvat vaid presidendivalimisteni, kuivõrd see on suurepärane poliitiline reklaam, ning nüüd on arvatavasti tõesti Wal-Marti Venemaale oodata, kirjutas Vene portaal.

Wall-Marti 31.01.2007 lõppenud majandusaasta käive 345 mld USD (omal alal maailmas nr. 1). Üle 4000 marketi USAs, 2800 mujal maailmas (Suurbritannia, Kanada, Hiina, Jaapan, üheksa Ladina-Ameerika maad). 3,2 mln töötajat, neist 1,3 mln USAs. 180 mln klienti nädalas, neist 127 mln USAs.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757