Kaupmehed nõuavad pisivarguse taas kuriteoks muutmist

Eile edastasid Kaupmeeste Liit (EKL) ja
Eesti Turvaettevõtete Liit (ETEL) sise- ja justiitsministrile pöördumise, milles
nõutakse kevadel muutunud Karistusseadustiku ennistamist.

Pöördumises viidatakse asjaolule, et 15. märtsil kehtima hakanud karistuspoliitikat liberaliseeriv seadusemuudatus on vastupidiselt kavandatule ja ametlikule kuritegude statistikale õiguskorra rikkumiste arvu hoopis kasvatanud, teatasid liidud.

“Seadusemuudatus on põhjustanud ühiskonnas turvatunde nõrgenemist ja õiguskuulekuse kahanemist, kuna kokkuvõttes pannakse meil süütegusid toime rohkem kui enne seaduse muutmist,” seisab EKL ja ETELi pöördumises.

Kui varem kehtinud seadus võimaldas poevarguse toimepanija suhtes kriminaalmenetluse algatamist ning süüdimõistmisel ähvardas poevarast vabadusekaotus, siis tänase seaduse kohaselt saab alla 1000 krooni väärtuses varastanud isikut karistada väärteo korras rahatrahvi või arestiga.

EKL ja ETEL leiavad oma pöördumises, et sellisest olukorrast tekkinud karistamatuse tunne on muutnud kurjategijad senisest kalkuleerivamaks ning jultunumaks. Kaupmeeste ja turvaettevõtjate statistika kohaselt on varguste ja röövimiste arv võrreldes eelmise aastaga kasvanud kuni 50%. Samuti tõdevad pöördumise autorid, et umbes 75% tabatud varastest on olnud narkojoobe tunnustega, mis annab märku sellest, et varastatud kaup realiseeritakse järgmise narkodoosi näol.

Lisaks sellele, et liidud soovivad endise olukorra taastamist, soovitakse algatada ka seadusemuudatus, mis võimaldaks sarnaselt paljudele teistele Euroopa riikidele piirata ning elektrooniliselt jälgida süüdimõistetud varaste liikumist kaubandusasutustes.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara