Sirje Potisepp: hinnatõus on alanud ning lõppu pole näha

Eesti Toiduainetetööstuse Liidu juhataja
Sirje Potiseppa sõnul on praeguse hüppelise toiduainete kallinemise põhjustanud
asjade kokkulangevus nagu hinnatõus maailmas, Eesti kiire majanduskasv ja
ebasoodsad kliimatingimused.

„Toiduainete hinnatõus on alanud ning selle lõppu pole praegu näha ning keegi ei oska prognoosida, mis toimub maailmas,“ ütles Sirje Potisepp.

Potisepp rääkis, et kõik saab alguse teraviljast, mida mõjutavad ikaldused ja tulekahjud. „Kui tõuseb teravilja hind, siis tõusevad kõik hinnad. Loomasööt on toodetud teravilja baasil ning sellele järgnevad piima ja liha hindade kasv. Tootmiskulud ja tooraine moodustavad toiduainete hinnast 60-80% ning kui tooraine kallineb, siis tuleb hindu tõsta, kuna kahjumis ei saa toota. Samas tõstab valitsus järgmisel aastal rida aktsiiside hindu, mis mõjub osale leibkondadele valusalt,“ ütles Potisepp.

„Hindade tõstmine turul ei sõltu sellest, et inimestel on rohkem raha käes. Tootjad ei tõsta hindu iga bensiini ja elektri hinnatõusu kohta, kuid nad ei suuda ka kõike alla neelata. Asjad on omavahel seotud ning üks toob kaasa teise. Näiteks kütuse- ning seega logistikakulud on tõusnud viimase aastaga olulisel määral,“ selgitas liidu juht.

Toiduainete hinnatõusul on maailmaturu hindade mõju ning et hinnad niisugusel määral tõusevad, ei osatud ette prognoosida. „Ukrainas oli see aasta ebasoodus kasvamisaasta, neid tabasid ikaldused ja põuad ning Ukraina peatas vilja ekspordi, et oma inimesed ära toita,“ lisas ta.

Samas on üks hinnatõusu põhjustest ka nõudluse kasv maailmaturul, kuna maailmas nõutakse toiduained, mida varem pole tarbitud. „Näiteks Indias süüakse rohkem liha ning Hiinas tarbitakse rohkem piima. Samas maid, kus kasvatada teravilja, pole palju ning tuleb otsida alternatiive,“ märkis Potisepp.

Oma rolli mängib Potiseppa sõnul ka ühtne põllumajanduspoliitika, mis meid mõjutab 2004. aastast, mil Euroopa Liitu astusimea. Potisepp peab seda kohati paindumatuks, öeldes, et kui tahetakse kõikide nõusolekut, ei suudeta tekkinud olukorrale kiiresti reageerida. "Kui ühe otsustusprotsessi tõttu tuleb hoiustada pikemalt teravilja, saame sellega hakkama, kuid piimaga on keerulisem olukord, kuna see rikneb,“ rääkis Potisepp.

Toiduainete tooraine on kallinenud ka seetõttu, et põllumajandustootmine kallineb. „Masinad on kallinenud paari viimase aasta jooksul ca 40% ning samuti on tõusnud väetiste hinnad. Toiduainete hinnatõusu on mõjutanud ka Eesti kiire majandus- ning palgakasv, sh kõrgenenud põllumeeste palgakulud,“ lisas ta.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara