Uuring: Euroopa vaevleb kaubanduspindade puuduses

Nõudlus kaubanduspindade järele Tallinna
suurtes ostukeskustes ületab endiselt pakkumist, sama tendents on märgatav
enamustes Euroopa suurlinnade kaubanduspindade turul

Vastavatud Rotermanni Kaubamaja ja paari suure kaubanduskeskuse planeeritav laienemine peaksid suurt nõudlust lähiaastatel siiski leevendama, teatas sõltumatu uuringufirma Colliers International.

Naaberriigi Riia turg on uuringu andmetel suhteliselt stabiilne, sest pakkumine on suutnud nõudlusega sammu pidada. Sama seis on Vilniuses, kus aga on oodata kaubanduspindade pakkumise kasvu. Kohe-kohe lüüakse kopp maasse ka paari uue outlet-keskuse ehitusplatsil.

Euroopa suurimates linnades ületav nõudlus selgelt pakkumist. Müügipindadega on praegu hädas suurlinnad Ateena, Belgrad, Berliin, Hamburg, Kopenhaagen, London, Praha, Sofia, Stokcholm. Samas on kõikides linnades käimas aktiivne ehitustöö peaasjalikult kõrgustesse kulgevate kaubamajade näol.

Piiratud võimalused suurlinnade olulisematel äritänavatel on valupunktiks kogu regioonis, jättes maailma tippbrändid manööverdama esitluspinna eest tänavatel, mida on võimalik kahe käe sõrmedel üles lugeda. Piirkonna kallimad äritänavad leiab Pariisist ja Londonist ning ka Saksa turg on taas tõusujoonel.

Kõikjal regioonis prognoositakse ka kaubatänavate üürihindade tõusu selgitas uuring. Investeerimisobjektidena ei ole peamiste äritänavate pinnad siiski kuigi populaarsed - seda taolistele tehingute omase väikese mahu, hinnatõusu potentsiaali puudumise ning mõningatel juhtudel ka madala kvaliteeditaseme tõttu.

Nii Moskvas, St. Peterburis, Kiievis kui Zagrebis on järgmisel aastal juurde tulemas vähemalt 350,000 m2 uut kaubanduspinda, paljusid teisi riike ootab kaubanduskeskuste pinna märkimisväärne lisandumine ees 2009. aastal.

Investeerimise vaatenurgast on kasvamas hulgiladude sektori tähtsus, kuna tekkinud nõudlus on aidanud sellele traditsiooniliselt omanike poolt kasutatavale sektorile luua ka üürituru. Hulgiladude turul domineerivad DIY(do-it-yourself)-keskused, majapidamiskaupade müüjad ja säästukauplused, kuid mitmel pool Euroopas on ladude üürnike seas suurenemas brändikaupade müüjate osakaal. Siiski on paljudes Kesk- ja Ida-Euroopa riikides endiselt väga vähearenenud hulgiladude infrastruktuur.

Colliers International on sõltumatult tegutsevate firmade ühendus, millel on 267 kontorit 57 riigis üle kogu maailma. Colliersi esimene kontor Baltikumis avati 2004. aastal Riias, Eesti kontor tegutseb 2006. aasta kevadest.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara