Kinkekaart võib aeguda

Sel aastal on inimesed kuuel korral
pöördunud tarbijakaitseameti poole kinkekaardiga seotud probleemide tõttu.
Seetõttu on järelevalve korras üle vaadatud 53 ettevõtte kinkekaardid.

Tarbijakaitseamet uuris, kuidas on kinkekaardile märgitud ostuväärtus; kui valitud kingitus(t)e maksumus on suurem kaardi väärtusest, siis kas ja kuidas tuleb seda ületav summa lisaks tasuda; kui pikk on kehtivusaeg; kas kaardi väärtusest väiksema ostu korral tagastatakse vaheraha ja kas kaarti saab rahaks vahetada, kirjutas Valgamaalane.

Tarbijakaitseametile edastatud pöördumistes oli soovitud teada, kas ettevõtja võib kinkekaardile määrata kehtivusaja. Amet on seisukohal, et kauplused võivad müüa nii tähtajalisi kui ka tähtajatuid kinkekaarte. Kuid lähtuma peab mõistlikkuse põhimõttest ja kaardil ei tohiks olla liiga lühikest tähtaega. Amet ei saa nõuda, et kauplejad määraksid kindlasti kinkekaardile kehtivusaja.

Kahel korral pöördusid tarbijad ameti poole probleemiga, et kaardil pole märgitud kehtivusaega ja mõne aja möödudes ostu sooritama minnes ei ole kaupleja võimaldanud kinkekaardiga tasumist. Sel juhul oleks tarbijakaitseameti seisukohast lähtudes mõistlik eeldada, et kinkekaardi saajal on õigus alates kaardi saamisest ühe aasta jooksul ostu või teenuse eest sellega tasuda.

Tarbijakaitseametisse on tuldud ka murega, et kinkekaarti ei olnud võimalik realiseerida, sest ettevõte on likvideerimisel.

Järelevalve korras vaadati üle suuremate kaubamajade (Stockmann, Kristiine keskus, Tartu Lõunakeskus jt), büroo- ja tehnikakaupade kaupluste (Büroomaailm, Enter, Euronics, Mikromaailm jt), iluteeninduse ettevõtete (Aura keskus, Kalev SPA veekeskus ja hotell, kosmeetikasalong Anni, Laulasmaa Resort, Viru ilukeskus) kinkekaardid. Lisaks uuriti EMT ASi, reisibüroo Estravel, Ugala teatri ja Valga reisibüroo kinkekaarte.

Kontrollitud ettevõtetest 22 tingimustes oli märge, et kinkekaardi väärtusest väiksema ostu korral vaheraha ei tagastata, ülejäänute puhul vastav info puudus. 25 ettevõttes oli kaardile märgitud, et seda on võimalik rahaks vahetada.

Kui kinkekaartidel oli esitatud kehtivus- ehk realiseerimisaeg, siis enamasti oli see vahemikus ühest kuust kuni aastani. Oli ka juhtumeid, kus kehtivusaega ei olnud kaardile märgitud.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara