Autor: Kaubandus.ee • 17. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laar: Balti riigid vajavad suuremat üksmeelt

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar kirjutas oma blogis, et Balti riigid on tuntava poliitilise surve all ja erinevatele huvidele mängides on Venemaal Baltikumi üsna kerge lõhestada ning selle vältimiseks vajame tunduvalt suuremat üksmeelt.

„Sõltuvus Venemaa gaasist ja vajalike ühenduste vähesus Euroopa suunal eeldab meilt senisest suuremat üksmeelt,“ pidas Laar oluliseks.

Tema sõnul ei tohiks unustada, et ida pool võib varsti tarnetega raskusi tekkida, kuna vajalikud investeeringud uutesse maardlatesse ja infrastruktuuri on jäetud tegemata. „Balti riigid peavad tõhustama koostööd juhtimaks oma Euroopa partnerite tähelepanu sellele, et Euroopa Liit ei tohi hüljata euroopalikke väärtusi, vaba turgu ja õigusriiki esindavat energiaharta lepet. Konkreetselt tähendab see Euroopa ja Vene koostöö sõltuvusse seadmist energiaharta ratifitseerimisest Venemaa poolt,“ kirjutas Mart Laar.

Erakonna esimehe sõnul nõustus Venemaa vabatahtlikult energiahartale alla kirjutades selle tingimustega, millest nüüd kinni tuleks pidada. Laari arvates on energiaharta parem isegi Nord Streamist, kuna harta võimaldab gaasi õigeaegset ja mõistliku hinnaga Euroopasse tarnimist ja ühtlasi vähendab Baltimaade sõltuvust Venemaast. „Samuti toetab energiaharta avatud energiaturge, mida saab kasutada Gazpromi monopoli haarde vähendamiseks nii Venemaal kui Euroopas,“ kirjutas Laar.

Laar ütles blogis, et Euroopa Liit ei tohiks kindlasti harta nõuetest taganeda või neid lõdvendada ning Balti riikide endi huvides on sellel teemal koordineeritult tegutseda ja ühiselt sõna võtta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757