Autor: Kaubandus.ee • 18. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripäev õpetab hiinlastele käsiraamatute müüki

Täna ja eile viibis Äripäevas hiinlanna Sophy Zhong, kelle eesmärk oli saada eestlastelt kogemusi käsiraamatute müügi kohta, et seejärel luua käsiraamatute turg Hiinas.

Tema sõnul ei ole oluline, et Hiinas praegu eriti käsiraamatuid ei turustata, kuna paljud ei tea, mida nad tahavad. “Seega esmalt me ütleme neile, mida nad tahavad ja nii tekib nõudlus, mida me seejärel täitma asume,” rääkis Zhong ning lisas, et perspektiivi käsiraamatute turu tekkeks paistab olevat. Ajalehtede ja ajakirjade turg on Zhongi sõnul Hiinas praegu tohutusuur.

Küsides, milline on Hiina ettevõtluskeskkond, ütles Zhong naljatledes, et ta ei oska öelda, kuna pole veel alustanud. Kuid veidi mõelnud lisas: "Loomulikult on raske, kuna seal on väga palju seadusi ning maksud on kõrged, erinevatel provintsidel on omaette seadused, mida pead tundma." Veel on tema sõnul ääretult kallis üürida kontorit, mis võib samuti äri alustamisel olla suureks katsumuseks.

“Enne olid kõik uksed suletud ja väga vähe suhteid välisfirmadega,” rääkis Zhong ettevõtete vahelisest ärilisest läbikäimisest väljaspool Hiinat. Tema sõnul on Hiina viimastel aastatel tohutult avanenud, mille eelduseks olid kindlasti läbiviidud reformid. Hiina inimesed avastavad üha enam, et on ohutu ajada äri teiste riikide ettevõtjatega ja neid enda riiki investeerima ja tootma kutsuda. “Hiinlased on nüüd ise ka rohkem harjunud suhtlema läänega,” ütles Zhong.

Küsimuse peale, kas Hiinasse tasub investeerida, ütles ta: “Viimase 10 aasta jooksul on Hiina rahapoliitika lõtvunud ja intressimäärad väga madalale langenud, aga spetsialistide sõnul tõusevad need lähitulevikus praegusega võrreldes 5 korda. Praeguseks on nad juba tõusnud 10 korda võrreldes kõige madalama seisuga. Hiina majandusel on praegu väga tundlik aeg ja kinnisvaraturg läheb jätkuvalt allamäge.” Samas on Zhong vaatamata raskustele optimistlik ja ütleb, et Hiinal on väga suur kasvupotentsiaal. Seda näitab tema sõnul kasvõi see, et rahvastik on noorenemas. “Ma usun eksperte, kes ütlevad, et kinnisvaraturu väärtused ja börs lähevad pikemas perspektiivis taas ülesmäge. See juhtub nii umbes 2015. või 2020. aastate paiku. Tema sõnul on praeguse 2008. aasta ja olümpiamängude ootuses hiinlased oma kodumaale investeerimise suhtes väga lootusrikkad.

Siinsetest oludest rääkides märkis Zhong, et teda on lummanud Tallinna vanalinn, hinnad aga on siin kallimad kui arvata võis. Veel tekitas temas hämmingut Olümpia hotell, kus Zhong peatus. Tema hinnangul ei vastanud selle hind nelja tärni tasemele. "Võrreldes teistes sama taseme hotellidega olen kohanud professionaalsemat teenindust," ütles ta. Samas lisas ta kohe juurde, et see ei kehti eestlaste kohta üldiselt ja muudes valdkondades tal probleeme ette tulnud pole.

Sophy Zhong ei tahtnud praegu veel täpsustada, milliseid käsiraamatuid Hiinas turustama hakatakse, kuid projektiga hakkavad lisaks temale tegelema kohalik assistent ning mõned Äripäeva emafirma Bonnieri esindajad.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757