Ehituse ABC eest saab praegu küsida soolast hinda

Aastate eest Rautakeskot juhtinud Peeter
Raudsepa hinnangul annab Ehituse ABC eest küsida soolast hinda. Tehing sarnaneb
kunagisele Ehitusmaailma omanikuvahetusele.

Praegu AS Pere juhina töötav Peeter Raudsepp valmistas omal ajal ette Ehitusmaailma ostu, tema käe all sai tehing teoks ning investeeriti majanduslangusele järgnevaks ehitusbuumiks.

Raudsepp ütles aripaev.ee-le, et Saint-Gobain omandab Famar-Desi koos turuosa ning sissetöötatud kliendilepingutega. Ka on ettevõtte praegustel omanikel ette näidata head majandustulemused ning tulevikulootusedki pole kuhugi kadunud.

„No siis juhtub see, mida olen isiklikult ammu arvanud, et juhtub,“ kommenteeris Raudsepp emotsionaalselt algavaid ostu-müügiläbirääkimisi. „Arvasin aga, et see toimub varem.“

Juba sajandivahetusel oletas Raudsepp, et Eesti ehituskaupade turule siseneb peale Rautakesko veel üks välismaine ehituskaupu müüv kett. Samas arvas ta, et see tuleb Saksamaa suunalt ning proovib oma kaupluste võrku nullist üles ehitada.

„Väikestel ehituskauplustel, kel pole suurt ja mõjukat omanikku, läheb elu veel kehvemaks, sest nad ei suuda investeerida ega ole suure ostupotentsiaaliga,“ lisas Raudsepp. Ta selgitas, et ehituskaupa müüvad kõik kauplused sama hinnaga, kuid koore riisub see, kes kauba odavamalt sisse ostab. Sisseostuhind sõltub aga eelkõige käibest ning jaemüüja maksevõimest.

„Saint-Gobainil on oluliselt parem oskusteave, Euroopa suurima ehituskaupluste ketina suudavad nad investeerida ning Ehituse ABC kauplused muutuvad veelgi paremaks,“ maalis Raudsepp tulevikku. „Rautakesko, Bauhof ja Ehituse ABC kasvavad, teistel kettidel ja väikekauplustel kaob turg käest ära,“ lisas ta.

„Siin juhtub ABCga (Ehituse ABC – toim.) sama, mis Rautakeskoga. Nad (Saint-Gobain – toim.) tulevad natuke rahulikumal ja tagasihoidlikumal ajal ning hakkavad investeerima. Kui tuleb uus tõus, on ta väga tugev tegija,“ ütles Raudsepp ja lisas, „ülesostmise teel turule sisenemine võib olla kallis, kuid on optimaalne samm.“

Täpseid majandusnäitajaid teadmata ei nõustunud Raudsepp pakkuma, millist rahasummat võivad Famar-Desi omanikud praegu küsida ning Saint-Gobain maksta. „Odav see kindlasti ei ole,“ kinnitas ta samas. „Famar-Desi on Eesti mõistes suure käibe ja kiire kasvuga ettevõte.“

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara