Ministeerium: eksport kasvas aastaga neli korda kiiremini kui import

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi
majandusanalüüsi talituse spetsialisti Merike Riipineni sõnul toetas ekspordi
kasvu enamik kaubagruppidest. Tema sõnul võib positiivse näitajana võib välja
tuua, et ekspordi aastane kasvutempo oli impordi kasvutempost neli korda kiirem.

„Import kasvas aastaga vaid 3,6% ja eelmise kuuga võrreldes 11,6%. Majanduskasvu aeglustumine on vähendanud nii investeerimisaktiivsust kui ka eratarbimist,“ ütles Riipinen majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiteates.

Tema sõnul langes tänu ekspordi kiiremale kasvule kaubavahetuse bilansi puudujääk oktoobris 3,6 miljardi kroonini, kahanedes aastaga ligikaudu viiendiku võrra. „Septembris oli defitsiit statistikaameti täpsustatud andmetel 4,2 miljardit krooni. Negatiivne saldo vähenes enim kaubavahetuses metallide ja metalltoodetega.“

Riipinen rääkis, et olulise osa ekspordi kasvu on andnud ka toormehindade tõus, samas on ekspordihindade aastane kasvutempo viimastel kuudel aeglustunud. Lisaks eelnevale võis Riipineni sõnul märgata seadmete väljaveo osas ekspordinäitajate tunduvat paranemist, eksport kasvas septembriga võrreldes 13% ja kahanes aastaga vaid 4%.

„Impordis aitasid kasvu pidurda enim masinad ja seadmed, mille sissevedu kahanes aastaga ligikaudu kümnendiku võrra. Vaid 4–5% suurenes transpordivahendite ning valmistoidukaupade ja jookide import,“ rääkis spetsialist ning lisas, et siseturu nõudluse aeglustumist autode osas on näha ka viimaste kuude jaekaubanduse näitajates.

Tema sõnul võib novembris oodata kaubavahetuse mahtude kasvu jätkumist. „Olgugi, et aasta lõpu poole on ettevõtete ootused olnud traditsiooniliselt tagasihoidlikumad kui tavaliselt, siis Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt novembris küsitletud ettevõtetest 65% teatasid eksporttellimuste jäämist tavalisele tasemele (sept. – 62%) ning tõusis ka nende osatähtsus, kes ootasid tellimuste arvu kasvu. Aastalõpu ostubuum toob kaasa ka impordimahtude suurenemise,“ ütles Merike Riipinen.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply veebipõhine kassa- ja laotarkvara

Erply on veebipõhine kassa- ja laotarkvara, mis on suunatud hulgimüügi, jaemüügi ja teeninduse valdkonnale. Kõik vajalik on standardlahenduses olemas ning lihtsasti juurutatav.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara