Autor: Kaubandus.ee • 28. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: Eelmisel aastal suurenes käive ligi 100 miljardit krooni

Statistikaameti andmetel suurenes ettevõtete müügitulu 2006. aastal varasema aastaga võrreldes 19%. Müügitulu kasv jätkus kahe eelnenud aastaga samas tempos, kuid kasumikasv oli 2006. aastal viimaste aastate kiireim.

„Ettevõtete müügitulu ehk realiseerimise netokäive oli 2006. aastal üle 590 miljardi krooni, mis on 2005. aastaga võrreldes ligi 100 miljardit krooni rohkem,“ rääkis Merike Põldsaar ettevõtluse aastastatistika talituse peaanalüütik.

„Suur müügitulu kasv oli kaubandus-, tööstus- ja ehitusettevõtetes. Jätkuvalt kõige kiiremini suurenes müügitulu ehituses, mis oli varasema aastaga võrreldes kolmandiku võrra, kui 2005. aastal ulatus kasv veerandini,“ ütles Põldsaar.

Statistikaameti andmetel ettevõtete suurusgrupi järgi muutusi toimunud ei ole, endiselt andsid ligi veerandi müügitulust alla 10 hõivatuga mikroettevõtted ning ligi viiendiku üle 249 hõivatuga suurettevõtted.

„2006. aasta kasumikasv oli viimaste aastate kiireim. Ettevõtete puhaskasum ulatus 63 miljardi kroonini, mis oli üle poole rohkem kui aasta varem. Rohkem kui kaks kolmandikku puhaskasumist andsid kinnisvara-, rentimis- ja äritegevus-, kaubandus- ning tööstusettevõtted. Jätkuvalt oli kõige kasumlikum töö kinnisvara-, rentimis- ja äritegevusettevõtetes, kus puhaskasum oli müügitulust 61%,“ rääkis analüütik.

Tegevusalade keskmine kasumlikkus tõusis analüütikau kinnitusel 2005. aasta 8%-st ligi 11%-ni 2006. aastal. „Kiiret müügitulu kasvu näidanud ehitusettevõtete kasumlikkus jäi keskmisest näitajast madalamaks ja ulatus ligi 9%-ni,“ ütles ta.

Investeeringuid põhivarasse tegid ettevõtted analüütiku sõnul 2006. aastal enam kui 46 miljardi krooni eest, mis on 2005. aastaga võrreldes veerandi võrra rohkem. „Üle poole investeeringutest tehti ehitiste soetamiseks, ehitamiseks ja rekonstrueerimiseks. Endiselt olid suurimad investeerijad kinnisvara-, rentimis- ja äritegevusettevõtted, kes tegid ligi 30% ettevõtete koguinvesteeringutest,“ rääkis Põldsaar.

Statistikaameti andmetel oli ettevõtetel vara 526 miljardi krooni eest, millest põhivara moodustas 57%. 2006. aasta jooksul suurenes ettevõtete vara veerandi võrra, seejuures oli käibevara kasv veidi kiirem põhivara kasvust.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757