Autor: Kaubandus.ee • 8. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Starbucksi alusepanija hakkab taas tegevjuhiks

Howard Schultz, kes pani aluse tänasele maailma suurimale kohvikuketile Starbucks, asub taas ettevõtte tegevjuhi kohale, teatas ettevõte eile pärast USA aktsiaturgude sulgemist.

Starbucksi aktsia hind hüppas Nasdaqil järelkauplemisel üheksa protsenti 20,03 dollarini, ametlikul börsipäeval kerkis aktsia hind 1,5 protsenti 18,38 dollarini.

Praeguse tegevjuhi Jim Donaldi vallandamine koos terve rea USAs asuvate kohvikute sulgemisega põhjuseks on ettevõtte aktsia hinna 50protsendiline kukkumine möödunud aastal. Ettevõte ei öelnud, kui palju kohvikuid kavatsetakse sulgeda. Täpne number antakse teada koos 2008. finantsaasta esimese kvartali tulemuste avaldamisega 30. jaanuaril.

Schultz, kes muutis Seattle’is asuva väikese kohviröstija maailma suurimaks kohvikuketiks ning kujundas sellele praeguse imago, oli ettevõtte tegevjuht aastatel 1987 kuni 2000. Siis ta taandas enda tegevjuhi kohalt ning jäi nõukogu esimehe kohale. Aasta tagasi saatis ta ettevõtte tippjuhtkonnale kirja, kus avaldas muret lettevõtte liigkiire laienemise pärast, mis toob endaga kaasa omanäolisuse kadumise.

Ajaleht Financial Times pööras tähelepanu, et Schultz on järjekordne firma asutaja, kes asub pärast pikka vaheaega taas firma etteotsa vahepeal tekkinud probleemide lahendamiseks.

12 aastat tagasi asus Apple’i etteotsa Steve Jobs, hiljem tegi sama maaklerfirma asutaja Charles Schwab, 2006. aasta alguses asus arvutitootja Dell etteotsa taas Michael Dell ning möödunud aastal asus Yahoo! etteotsa selle kaasasutaja Jerry Yang.

Loo autor omab Starbucksi aktsiaid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757